RoyBorghoutsFotografie-180530-RDMExpertiseCentreEnnology-027-850x396

Hogeschool Rotterdam opent waterstoflab

Waterstoflab Rotterdam

Op haar RDM-campus heeft Hogeschool Rotterdam een waterstoflab geopend. In H2Energylab werken studenten, docenten, onderzoekers én ondernemers voortaan samen aan projecten op het gebied van waterstoftechnologie.

Het H2Energylab is een opleidings- en testcentrum waar productie, transport én toepassing van waterstof op een betaalbare schaal kan worden getest. Het is opgezet vanuit het RDM Centre of Expertise van de hogeschool, in samenwerking met het Havenbedrijf Rotterdam, het Kenniscentrum Duurzame Havenstad en de privébedrijven Deodrive en Ennology.

Het lab is (voorlopig) de enige plek in Nederland waar kennis van waterstoftechnologie met een breed publiek wordt gedeeld en gedemonstreerd. Productie, transport én toepassing van waterstof kunnen er op een betaalbare schaal kan worden getest. De aanwezige meetapparatuur biedt mogelijkheden voor analyse van bijvoorbeeld de efficiëntie van waterstoftechnologie. De toepassing van de technologie wordt er concreet gedemonstreerd, met behulp van door waterstof aangedreven voer- en vaartuigen.

Rotterdam waterstofhotspot

Volgens de oprichters is het waterstoflab een belangrijke faciliteit voor de regio. “Rotterdam kan met zijn havengebied en als stad met veel waterstofgebruikers snel verder groeien als hotspot voor waterstof, nationaal én internationaal,” melden ze. “Studenten kunnen in het H2Energylab op een veilige en professionele wijze kennismaken met de energietechnologie van de toekomst, door het aanbod van praktijkgericht onderwijs in een contextrijke omgeving. “Onderzoekers kunnen de werking van de technologie hier monitoren, analyseren en bijdragen aan verbeteringen. Ondernemers kunnen in het lab technieken testen om inpassing binnen hun bedrijfsvoering te beoordelen. Daarnaast worden workshops en cursussen aangeboden om medewerkers vertrouwd te maken met waterstoftechnologie.”

Praktijkgericht

Angelien Sanderman, bestuurslid van de hogeschool Rotterdam benadrukt dat faciliteiten zoals deze belangrijk zijn voor het creëren van een contextrijke leerwerkomgeving. “Ze bieden studenten een omgeving die lijkt op de praktijk en waar ze samen met ondernemers kunnen werken aan de vraagstukken van bedrijven.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

3 reacties op “Hogeschool Rotterdam opent waterstoflab”

Koos Wolff|13.06.18|12:58

Goed dat er met waterstof technologie wordt gewerkt.

Als ik over waterstof begin dan stijgen de haren van vele omhoog i.v.m. de veiligheid en het het verleden over de waterstof bom.

Geef daar landelijk duidelijkheid aan hoe het werkt met alle veiligheid.
Zodat het maatschappelijk een breed draagvlak krijgt. Wat ik zeker stimuleer.
Shell en anderen (overheden) investeer in deze techniek. Misschien is de winst en inkomen bij de overheid wat minder. (veiliger en milieu denk aan Co2 uitstoot)

Marijke Hengeveld|20.06.18|07:41

kijk ook eens naar e diesel van audi en bmw intersanter dan elektrische auto,s
fred bonthuis
roode kruislaan 18 3257kg ooltgensplaat

Hans Otten|23.06.18|16:37

Volgens mij is waterstof in poedervorm de toe komst waar auto s en vliegtuigen te laten voort bewegen ,ookschepen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.