Hub voor Belgische offshiore windparken (beeld: Elia)

Hoofdwerken Belgische windhub in Noordzee toegewezen

De Belgische netbeheerder Elia heeft hoofdcontracten voor de bouw van het Modulair Offshore Grid (MOG) in de Noordzee toegekend. Met deze gunning lopen zowel de realisatie als de ingebruikname ervan (einde september 2019) op schema.

Het MOG omvat zowel een offshore hub met schakelstation voor vier Belgische windparken in de Noordzee als de kabel om hun geproduceerde elektriciteit aan land te brengen. De nu gecontracteerde werken zijn goed voor een bedrag van meer dan 200 miljoen euro. Het hele project zal vermoedelijk ongeveer 400 miljoen kosten.

Ramboll mag een gedetailleerd ontwerp van het hub-platform maken. Heerema mag de jacket bouwen, de in de zeebodem verankerde steunstructuur. Dit moet nog voor het einde van 2018 gebeuren. Voor de installatie van het platform, in de loop van 2019, heeft Elia Seaway Heavy Lifting aangewezen. EEW mag de buisvormige stalen hoofdcomponenten en palen maken en aan Heerema leveren. Siemens levert de hoogspanningsschakelapparatuur en het schakelstation met gasisolatie (GIS). Dredging International zal instaan voor zowel de levering als de plaatsing van de 85 km lange onderzeese 220 kV-kabel. De productie van de kabel is voorzien in 2018, het leggen in de zeebodem begint in 2019.

Ongewenste souvenirs

In het Belgische deel van de Noordzee liggen heel wat ‘souvenirs’ uit beide Wereldoorlogen. Die moeten verwijderd worden voor de werken aan de elektriciteitsinfrastructuur van start gaan. Het contract om de “niet-geëxplodeerde oorlogsmunitie” (het kan ook om gaspatronen uit WO1 gaan) te identificeren en te verwijderen wordt de komende weken gegund.

De toewijzing van een reeks kleinere contracten volgt in de loop van 2018: het vervoer van personeel per schip en helikopter, projectbureaus, maritieme coördinatie, …

De milieuvergunning en de vergunning om de kabel te leggen zijn al toegekend. Elia zal binnenkort de domeinconcessie aanvragen voor de bouw en de exploitatie van het offshore platform. Dat kon niet eerder, omdat het hiervoor nodige Belgische wettelijke kader pas eerder deze maand tot stand kwam.

Het platform wordt opgetrokken op ongeveer 40 km uit de kust, ter hoogte van Zeebrugge. Twee rechtstreekse onderzeese 220 kV-kabels en één kabel via het Rentel-windpark zullen het verbinden met het Stevinhoogspanningsstation in Zeebrugge, zodat de door de ermee verbonden windparken geproduceerde windenergie rechtstreeks in het Belgische hoogspanningsnet wordt geïnjecteerd. Dat blijft ook zo wanneer één van de kabels zou uitvallen. Het gebruik van het platform is voordeliger en minder milieubelastend dan voor elk windpark afzonderlijk een aanlandingskabel te trekken.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.