Hoogspanningsstation op zee voor windpark Eneco Luchterduinen

141127-OHVS
27 november 2014 – In Antwerpen wordt momenteel gebouwd aan een enorm transformatorstation voor het nieuwe windpark op zee ‘Eneco Luchterduinen’.

Uit het persbericht van Cofely Fabricom:
Op het grote terrein van Cofely Fabricom (Groep GDF SUEZ)  in Hoboken (Antwerpen) wordt op dit moment hard gewerkt aan een transformatorstation van vier verdiepingen dat midden in het nieuwe windpark op zee Eneco Luchterduinen komt te staan. Het verzamelt de stroom die door de 43 windmolens is opgewekt; transformeert het van 33kV naar 150kV en is het vertrekpunt van de ruim 25 kilometer lange stroomkabel die de stroom naar het vasteland transporteert.​
Bijzonder aan dit zogenaamde OHVS (Offshore High Voltage Station) is de manier waarop het in elkaar is gezet: Voor het eerst wordt gewerkt met elders gemaakte stalen onderdelen, waardoor het complexe bouwproces veel beter beheersbaar wordt op het terrein van Cofely Fabricom waar de uiteindelijke assemblage gebeurt. Ook bijzonder is dat er voor gekozen is om in de hele installatie een soort raster van flexibele ophangpunten aan te brengen, waardoor niet elk klein onderdeeltje vooraf in de ontwerpfase in detail uitgewerkt hoefde te worden. Dit levert een groot voordeel op in het managen van de afstemmingen tussen de verschillende (sub)leveranciers van apparatuur en onderdelen voor het platform.
Het OHVS weegt evenveel als 4 Boeing 747’s (bijna 900 ton) en telt vier verdiepingen. Het gevaarte is zo’n 24 meter lang, 23 meter breed en 16 meter hoog en zit vol met transformatoren en schakelapparatuur. Ook zijn er onder andere computers voor beveiliging en besturing; een noodstroomvoorziening en een airconditioningsysteem aanwezig. In geval van nood is er voor onderhoudsmedewerkers slaapgelegenheid en zijn er noodrantsoenen.
(…) Alle bouwkundige werkzaamheden zijn inmiddels afgerond. Vorige week is het gevaarte vanuit de assemblagehal naar buiten gereden. Het zal nu op de kade verder worden afgewerkt en getest. In februari wordt het op zee geïnstalleerd. Iets later zullen ook de 43 windmolens van Vestas door Van Oord worden geplaatst. Eind 2015 zal windpark Eneco Luchterduinen operationeel zijn en groene stroom opwekken voor bijna 150.000 huishoudens. Het windpark is een gezamenlijk project van het Japanse Mitsubishi Corporation en Eneco Groep.

Bron
Cofely Fabricom, 27 november 2014: Hoogspanningsstation op zee voor windpark Eneco Luchterduinen wordt gemaakt in Antwerpen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.