(foto: Tennet / Chris Pennarts)

Hoogste Nederlandse hoogspanningsmast staat in Abennes

Plaatsing mast 163. Abbenes Kaagweg. Door Wagenborg VWT.

Nabij de Ringvaart in Abbenes (Haarlemmermeer) heeft Wagenborg VWT in opdracht van hoogspanningsnetbeheerder Tennet de hoogste wintrackmast van Nederland geplaatst. Deze mast heeft een hoogte van 80 meter en weeg 50 ton. Hij maakt deel uit van de Noordring, de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Beverwijk en Bleiswijk.

Deze verbinding is met een lengte van 65 kilometer de langste Nederlandse bovengrondse hoogspanningsverbinding in Nederland. Ze is belangrijk voor de leveringszekerheid van elektriciteit in de Randstad en voor het transport van groene energie uit de windparken, die voorzien zijn in de Noordzee.

De andere nieuwe hoogspanningsmasten tussen Beverwijk en Bleiswijk bestaan uit twee delen, samen goed voor een lengte van 50 tot 55 meter. De mast in Abennes bestaat uit drie delen. Bij de Ringvaart zijn de masten extra hoog om de scheepvaart een veilige doorvaarhoogte te garanderen. Aan de andere zijde van de Ringvaart, in de gemeente Kaag en Braassem, had Tennet al een extra hoge mast geplaatst. Deze hoogspanningsmast is ‘slechts’ 76 meter hoog, omdat deze gemeente 4 meter hoger ligt dan Abbenes. De hoogspanningslijnen, zes bundels met elk vier lijnen, worden nog voor de zomer in de wintrackmasten getrokken.

Een deel van de Noordring, 10 van de 65 km, is ondergronds aangelegd, zodat er nauwelijks lokale impact is op het landschap. “Meer kan gewoonweg nu niet. We zijn nog aan het experimenteren met ondergrondse 380 kV-transmissie, over in totaal 20 km in heel Nederland,” zegt Tennet-woordvoerster Eefje van Gorp. “In de Randstad 380 kV Zuidring ligt nabij Delft 10 km 380 kV ondergronds. Deze verbinding wordt samen met TU Delft en TU Eindhoven nauw gemonitord.” In België heeft netbeheerder Elia de Stevinverbinding –essentieel voor het transport van de stroom uit de toekomstige winparken in de Noordzee naar het binnenland– deels ondergronds aangelegd.

Halverwege 2019 klaar

Momenteel worden er volop hoogspanningsmasten geplaatst tussen Vijfhuizen en Bleiswijk. 59 staan er al, 54 komen er nog bij. Tussen Beverwijk en Bleiswijk zijn al 38 masten in gebruik genomen. In totaal bestaat de Randstad 380 kV-Noordring uit 151 masten. Halverwege 2019 moet hij klaar zijn voor ingebruikname.

Tennet is als transmissienetbeheerder actief Nederland en Duitsland. Met ruim 23.000 kilometer aan hoogspanningsverbindingen en ongeveer 4.000 medewerkers verzorgt het de elektriciteitsvoorziening voor 41 miljoen eindgebruikers.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Hoogste Nederlandse hoogspanningsmast staat in Abennes”

Patrick de Groot|10.05.22|14:17

De Titel klopt niet.

Voor de rivieroversteek over de Beneden-Merwede en de Nieuwe Merwede bij Sliedrecht werden in juni-juli 1969 op beide oevers vier extra grote masten van 140 meter geplaatst, die werden gebouwd met behulp van een speciaal uit Denemarken overgekomen kraan.

Ter hoogte van Nieuw-Lekkerland werden voor de rivieroversteek over de Lek twee masten van 163 meter geplaatst. Dit zijn de hoogste hoogspanningsmasten van Nederland. In 1970 kwam de gehele lijn onder spanning.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.