‘Hooguit vijftig thuisbatterijen in Nederlandse huizen’

‘Hooguit vijftig thuisbatterijen in Nederlandse huizen’

4 oktober 2016De verkoop van de thuisbatterijen valt enorm tegen. Eneco, dat het exclusieve recht heeft voor de verkoop van de Tesla Powerwall binnen de Benelux, verkocht er slechts dertig, aldus het AD. Andere merken doen het niet veel beter. 

Volgens Ronald Bohte, manager energieopslag van Eneco, ‘hangen er hoogstens vijftig thuisbatterijen in Hollandse huizen’ zo stelt hij in het AD. Naast de hoge kosten, komt het AD met andere redenen voor de tegenvallende verkoop.

Uit het bericht van het AD
‘(…) Het Nederlandse stroomnet is allereerst zeer betrouwbaar, storingen doen zich zelden voor. Er zijn bovendien vrijwel geen gebieden in Nederland zonder stroomkabel. Een thuisbatterij als backup of om in de natuur zelfvoorzienend te zijn, is dus niet nodig.
Een financiële prikkel is er eveneens niet: dankzij de salderingsregeling mogen huishoudens hun zelf opgewekte, niet verbruikte zonnestroom terugleveren aan het elektriciteitsnet. De meter loopt dan terug. (…)’

Het project CrowdNett van Eneco, waarbij thuisbatterijen een rol gaan spelen in het balanceren van het (inter)nationale stroomnet, is opgezet om de batterij populairder te maken, aldus het AD.

In de Limburger stelt Dirk Jan Middelkoop, manager innovatie bij Eneco: “Wat er ook gebeurt, het lijkt aannemelijk dat de vraag naar thuisbatterijen gaat groeien.” Daarbij wijst het bedrijf naar Duitsland, dat met 30.000 thuisbatterijen flink op Nederland voorloopt.

Bronnen
AD, 4 oktober 2016: Nederland loopt niet warm voor Tesla’s Powerwall (via Blendle)
Limburger, 4 oktober 2016: Tesla’s Powerwall verkoopt niet in NL (via Blendle)
Dagblad van het Noorden, 4 oktober 2016: Tesla’s Powerwall slaat niet aan (via Blendle)
FluxEnergie, 30 september 2016: CrowdNett: thuisbatterijen als back-up voor landelijk stroomnet

Foto: Powerwall (Tesla)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.