Aardbevingen – Alders en provincie nemen afstand van conclusie NAM

17 november 2015Nationaal Coördinator Groningen (NCG) Hans Alders en het Groningse provinciebestuur nemen afstand van de conclusie van de NAM dat slechts 5.000 tot 10.000 woningen in het gaswinningsgebied verstevigd moeten worden. 

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) “Je kunt onmogelijk zeggen hoeveel woningen moeten worden aangepakt. Daarvoor is het veel te vroeg. Of een woning bouwkundig wordt versterkt, hangt af van de inspecties en de gesprekken die we thuis met mensen voeren. Wij willen zorgvuldig te werk gaan”, aldus een woordvoerster van de Nationaal Coördinator Groningen. (…)’

De NCG, verantwoordelijk voor de versterkingsopgave in Groningen, liet nog weten niet bij het onderzoek betrokken te zijn geweest. Eerder stelde Alders, op basis van de nieuwe contourenkaart die het KNMI in oktober presenteerde, dat het aardbevingsgebied kleiner was dan tot nu toe gesteld. Maar aantallen noemt hij nog niet. Dat komt in het uitvoeringsprogramma dat hij met gemeenten en bewoners gaat voorbereiden, aldus het Financieele Dagblad.

Uit een bericht van het FD
‘(…) De woordvoerder van de NCG kon nog geen datum noemen waarop dit programma wordt gepresenteerd wordt. Voorlopig staat alleen vast dat 1650 woningen worden verstevigd in 2016, blijkt uit het principeakkoord dat de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken, NAM en het Centrum Veilig Wonen in juli sloten. (…)’

Reacties op het grote verschil met eerdere schattingen
De NAM analyseerde het veiligheidsrisico in het gaswinningsgebied in Groningen en kwam tot de conclusie dat in de komende vijf jaar 5.000 tot 10.000 gebouwen verstevigd moeten worden. Dat is een factor tien lager dan eerdere schattingen van de NAM zelf. En er is een nóg veel groter verschil met een onderzoek in opdracht van de provincie Groningen waar het om 152.000 woningen zou gaan.

SP-gedeputeerde Eelco Eikenaar vraagt zich in het Dagblad van het Noorden af wat er na vijf jaar gebeurt. De NAM stelde dat in de komende vijf jaar 5.000 tot 10.000 gebouwen in het Groningse aardbevingsgebied verstevigd moeten worden. ‘Over de periode daarna zeggen ze niets. Is het risico dan weer groter?’, vraagt Eikenaar zich af. Ook stelt hij dat niet iedereen de nieuwe cijfers, die zo afwijken van eerdere schattingen, zal geloven.

Daarin heeft hij gezien de reacties op twitter op het onderzoek gelijk. En ook de Groninger Bodem Beweging stelt ‘verbijsterd’ te zijn door de conclusies van de NAM.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) De Groninger Bodembeweging is verbijsterd over het lage aantal panden dat volgens de NAM moet worden verstevigd. “Hoe dichter we bij het moment van verstevigen komen, hoe verder de aantallen richting de nul gaan”, zegt Dick Kleijer.
De belangenorganisatie van Groningers eist dat er per huis een risico-analyse wordt gemaakt. “Er is getest met een nieuwbouwhuis zonder schoorsteen. Veel huizen in het gebied zijn volstrekt anders, zo staan er veel oude huizen van wel honderd jaar oud. Daar moet ook een risico-analyse voor worden gemaakt.” (…)’

Martijn Kleverlaan van de NAM stelt in een interview met de NOS dat de grote verschillen met eerdere schattingen komen doordat die schattingen veel te hoog waren.

Uit een interview van de NOS
‘(…) Het is heel anders dan waar aanvankelijk rekening mee werd gehouden. Bent u niet bang dat u niet wordt geloofd?
“We baseerden ons in het verleden op ervaringen met natuurlijke aardbevingen elders in de wereld. Maar die zijn eigenlijk niet vergelijkbaar met de aardbevingen in Groningen. Die zijn veel ondieper en worden veroorzaakt door menselijk handelen. Als je iets niet zeker weet ga je niet allerlei aannames doen. Dan ga je aan de veilige kant zitten. Hetzelfde geldt voor de versterking van huizen. Tot de schudtesten wisten we te weinig en moesten we aannames doen, dan moet je aan de veilige kant gaan zitten. Die grote getallen hebben nooit in onze rapporten gestaan, die zijn een eigen leven gaan leiden.” (…)’

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 17 november 2015: ‘NAM stelt risico’s te vroeg bij’ (via Blendle)
Financieele Dagblad, 16 november 2015: NAM versterkt minder huizen dan eerder gepland (registratie)
NOS, 16 november 2015: NAM: slechts 5000 tot 10.000 huizen Groningen versterken

Zie ook
FluxEnergie, 17 november 2015: Aardbevingen – NAM: ‘Versterking nodig voor 5.000 gebouwen’

Foto: Provincie Groningen

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.