‘Een huis duurzamer maken moet de helft goedkoper worden’

13 april 2017Een bestaande woning tot een nul-op-de-meter woning maken kost nu meestal zo’n € 60.000 tot € 80.000. ‘Dat moet de helft goedkoper worden’, zegt Bernard Wientjes van de Taskforce Bouw.

Bernard Wientjes zei dit tijdens de conferentie Building Holland, een driedaags innovatie event voor de bouw- en vastgoed sector. Eind maart zei Wientjes nog dat de kosten 30% lager moeten worden. Nu zegt hij dus 50%.
Uit een bericht van Duurzaam Gebouwd
‘(…) Van hobbybouwen naar grootse opschaling. Dit is volgens Bernard Wientjes van Taskforce Bouw de belangrijkste verandering voor de bouw- en vastgoedsector. “We hebben ervoor getekend om in 2050 alles duurzaam te hebben. Daarom hebben we de opgave om 100.000 woningen per jaar te verduurzamen. Als sector hebben we geen keuze meer om hier niet mee aan de slag te gaan, want het akkoord is ondertekend.” (…)
“Ook hiervoor moet het parlement een plan opstellen.” Een huis duurzamer maken moet aantrekkelijker worden. “De Stroomversnelling maakt nu huizen voor € 60.000 tot 80.000. De grote opgave is dat dit naar de helft moet. Dat kan alleen door grootschaligheid. Wanneer je met een overheidsgarantie een prijsverlaging kunt bewerkstelligen, dan is die opgave in te vullen. De deadline – energieneutraal in 2050 – is heel strak, maar ik ben ervan overtuigd dat we dit kunnen halen”, aldus Wientjes.  (…)’

Bouwagenda
Vorige maand presenteerde Wientjes de ambitieuze Bouwagenda. Hij zei toen dat er is een revolutie in de bouwsector nodig om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te halen. De Bouwagenda moet voor een ‘spectaculaire productiviteitssprong’ zorgen en, zei Wientjes toen  nog, ‘dertig procent lagere kosten’. De overheid zou 7 miljard euro op tafel moeten leggen. De uitvoering van de plannen zou 50.000 banen opleveren.

Bronnen
Duurzaam Gebouwd, 12 april 2017: ‘Nul-op-de-Meter woning moet 50% goedkoper’
Zie ook
FluxEnergie, 29 maart 2017: De Bouwagenda: ‘Revolutie in de bouw nodig om Parijs te halen’
De Bouwagenda

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.