Huis met groen energielabel verkoopt beter

6 juli 2015 – Wie in een energiezuinig huis investeert, profiteert dubbelop. De energierekening gaat omlaag, en verkoopwaarde stijgt. Gunstige energielabels verhogen de verkoopprijs.

Dat concludeert ING in een eigen nieuwsbericht
‘(…) Het werkt ook de andere kant op. Een ongunstig G-label verlaagt de prijs met bijna 14.000 euro ten opzichte van het gemiddelde D-label. Een groen A-label levert juist een premie op van 7.000 euro. Dat blijkt uit een studie van de Tilburg University en de Universiteit Maastricht.
Begin 2015 hebben 5 miljoen Nederlanders een voorlopig energielabel ontvangen voor hun woning. Dit kunnen ze op internet omzetten in een definitief label. Dat is nodig bij verkoop of verhuur van het huis. Het energielabel laat zien hoe zuinig een woning is en wat er beter kan. Door energiebesparende maatregelen stijgt het wooncomfort en dalen de woonlasten.
Het is niet heel verbazingwekkend dat de kleur van het energielabel iets zegt over de verkoopbaarheid van de woning, erkent Nils Kok van Maastricht University. “Toch is het waardevolle informatie. Het debat gaat over de investeringen die je kunt doen om een pand te verbeteren. Maar hoe verdien je dat terug? Enerzijds bespaar je energie terwijl je er woont. Aan de andere kant: als je de woning verkoopt met een nieuwere cv-ketel, dubbel glas of betere isolatie, is een koper bereid om meer te betalen.” (…)’

NilsKok.com
Nils Kok onderzocht het effect van groene labels ook in de VS. Hij schrijft erover op zijn persoonlijke website, onder de titel ‘How green is overtaking the commercial property market’.

Bronnen
ING Nieuws, 25 juni 2015: Groen energielabel verkoopt beter
NilsKok.com, 24 juni 2015: How green is overtaking the commercial property market

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.