Huis met zonnepanelen meer waard

19 oktober 2015 – De Consumentenbond wijst haar leden erop dat een huis mét zonnepanelen meer waard is, meer dan de aanschafkosten van de installatie. De Consumentenbond verkoopt ook zonnepanelen aan haar leden.

Uit een bericht van de Consumentenbond
‘(…) Een huis met zonnepanelen blijkt aantrekkelijker voor kopers: de waarde van je huis stijgt, en je krijgt het sneller verkocht. De Technische Universiteit Eindhoven en Natuur en Milieu deden hier onderzoek naar, en constateerden dat een flink deel van de ondervraagde consumenten meer wil betalen voor een huis met zonnepanelen: tot wel driekwart van de door TU Eindhoven ondervraagde personen. Die wilden gemiddeld € 7.000 meer betalen. Dat is meer dan de investering in een systeem dat een 2-persoonshuishouden van stroom kan voorzien. (…) Stel: je laat 12 zonnepanelen op je dak installeren.

  • Dat kost ongeveer €5000.
  • Met 270 Wp per paneel is dit in totaal 3.240 Wp.
  • Ieder jaar leveren deze panelen ongeveer 2900 kWh aan stroom.
  • Bij een elektriciteitsprijs van 23 cent per kWh is dat een jaarlijkse besparing van €670.

In ruim 7 jaar tijd verdien je de zonnepanelen dus terug. Echter: als je de BTW terugvraagt, krijg je een deel van je investering weer terug, waardoor de terugverdientijd uiteindelijk op 7 jaar uitkomt. De panelen gaan een jaar of 25 mee, dus als er geen andere kosten waren dan heb je na het terugverdienen nog 18 jaar gratis stroom. Er zijn inderdaad geen verdere variabele kosten, schoonmaak is bijvoorbeeld nauwelijks nodig (kan met een emmer water). (…) Je verdient geld aan het terugleveren van de stroom, en het is ook goed voor het milieu: je spaart het klimaat draagt bij aan minder luchtverontreiniging. En je bent ook nog eens minder afhankelijk van een energieleverancier. Ten slotte blijkt een huis met zonnepanelen ook aantrekkelijker voor kopers.’

 

Bronnen
De Consumentenbond, 18 oktober 2015: Je huis mét zonnepanelen is meer waard!’
Foto: Consumentenbond

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.