Huis ontruimd en bijna 1200 schademeldingen na beving Groningen

6 oktober 2015In het Groningse Sauwerd is een huis ontruimd en er zijn ruim 1200 schademeldingen na de aardbeving in bij Hellum op 30 september. Dat meldt het Centrum voor Veilig Wonen (CVW).

Het CVW ontruimde het huis in Sauwerd en doet nog onderzoek naar de constructie van twee andere woningen.

Uit een bericht van de NRC
‘(…) Het huis in Sauwerd heeft volgens het CVW een probleem met de constructie. Of dat een direct gevolg is van de beving in Hellum is moet nog blijken. Bij de twee andere woningen die onderzocht worden in Schildwolde en Wagenborgen is die kans groter omdat ze dichter bij het epicentrum liggen. (…)’

Op twitter liet het CVW maandag rond het middaguur weten 1240 schademeldingen te hebben gekregen na de aardbeving in Hellum van vorige week. Die beving, met een kracht van 3,1 op de schaal van Richter was de zwaarste van dit jaar tot nu toe. Het CVW is ingesteld om de schademeldingen na aardbevingen te verzamelen en bewoners te helpen bij het herstellen en versterken van de woningen. De meldingen komen uit omliggende plaatsen als Slochteren, Siddeburen, Schildwolde en Winschoten.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) De meeste meldingen zijn van scheuren in muren en pleisterwerk, zegt een woordvoerder. “Opvallend is dat we heel veel meldingen krijgen van eigenaren van huizen waaraan net schade is gerepareerd, of waar bestaande schade is verergerd.”
Er hebben zich tien mensen gemeld die zich acuut onveilig voelden in hun huis. In drie gevallen waren spoedreparaties nodig.
“Het is opmerkelijk dat de bewoners dit keer erg emotioneel zijn. Het was een relatief zware beving. Mensen zeggen dat het een ervaring was alsof een vrachtwagen hun woning binnenreed en het dak naar beneden kwam. Huizen trilden in hun voegen.” (…)’

De NRC laat weten dat het aantal meldingen volgens het CVW uitzonderlijk hoog is en nog op zal lopen doordat dat veel schade pas later zichtbaar wordt of wordt ontdekt. De omvang van de financiële schade is nog niet duidelijk.

Ook in Drenthe was op 30 september een beving, bij Emmen met een kracht van 2,3 op de schaal van Richter. Het Dagblad van het Noorden meldde voor het weekeinde dat er 20 schademeldingen zijn binnengekomen bij de NAM. De NAM gaat deze week onderzoek doen naar de schade.

Bronnen
NRC, 5 oktober 2015: Huis ontruimd in Groningen na beving – al bijna 1.200 schademeldingen
NOS, 5 oktober 2015: Ruim 1200 schademeldingen na beving Groningen
Dagblad van het Noorden, 2 oktober 2015: Twintig schadegevallen aardbeving Emmen
Centrum voor Veilig Wonen op twitter

Zie ook
FluxEnergie, 1 oktober 2015: Zware beving van 3,1 in Groningen

Foto: NAM Platform

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.