Hybride of alleen zon: wie vliegt als eerste CO2-vrij de Atlantische oceaan over?

16 maart 2016Het zonnevliegtuig Solar Impulse 2 kan naar verwachting over een maand weer de lucht in. Maar het lijkt erop dat een Fransman al eerder op zonne-energie en biobrandstof, dus CO2-vrij, de Atlantische oceaan oversteekt. 

De Fransman Raphaël Dinelli, die al eerder alleen en zonder te stoppen om de wereld zeilde, wil in zestig uur van Parijs naar New York vliegen met de Eraole, een vliegtuig op zonne-energie en biobrandstof van algen. Als het vliegtuig daarin slaagt, wil de ontwikkelaar Laboratoire Océan Vital een groter commercieel toestel maken dat passagiers over dat traject kan vervoeren, aldus de Daily Mail.

160316 VENTEC Eraole zonnevliegtuigUit een bericht van de Daily Mail
‘(…) Around 55 per cent of its engine’s power comes from a special fuel the company developed from micro-algae, while solar cells lining the craft’s wings will provide an additional 25 per cent and the remaining 20 per cent will be pure gliding. Take-off and landing will be further aided by two lithium batteries. (…)’

De vlucht van de Eraole staat gepland voor juni van dit jaar. Maakt de Eraole de Atlantische oversteek dan eerder dan de Solar Impulse 2? (De Groene Courant denkt van wel.) Dat zonnevliegtuig staat stil sinds de accu’s oververhit raakten op de 7000 kilometer lange vlucht tussen China en Hawaii, aldus RTL Z.

Uit het bericht van RTL Z
‘(…) Over ongeveer een maand vertrekt de Solar Impulse 2 voor de laatste etappes van de recordpoging. Die voert het team eerst naar de westkust van de VS, met nog een landing in het midden van het land en in New York. Dan volgt, afhankelijk van het weer, nog een landing in Zuid-Europa of Noord-Afrika en vliegt het toestel door naar de eindbestemming: Abu Dhabi. (…)’

Bronnen
Daily Mail, 15 maart 2016: The plane fuelled by ALGAE: Zero-carbon Eraole craft is set to fly across the Atlantic
Groene Courant, 15 maart 2016: Fransman wil op zonne-energie en biobrandstof de Atlantische oceaan over
RTL Z, 15 maart 2016: Zonnevliegtuig kan over maandje weer verder

Foto boven: Laboratoire Océan Vital
Foto Eraole: Ventec

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.