Iconische Volkswagen Transporter wordt elektrische bus voor binnensteden

Het beroemde hippiebusje van Volkswagen, de Transporter, krijgt een nieuwe uitvoering die rijdt op elektriciteit en verschillende autonome functies heeft: de Volkswagen I.D. BUZZ. In 2022 moet de bus op de markt komen. Het model moet in een schone bestelbus voor binnensteden voorzien.

De nieuwe ‘I.D. Buzz’ zal elektrisch kunnen rijden. De batterijen worden in de vloer weggewerkt om zo voordelig mogelijk gebruik te kunnen maken van de interieurruimte. Na enthousiaste reacties op het showmodel van de Volkswagen I.D. BUZZ op de Detroit Show, heeft het bedrijf besloten de bus in productie te nemen.

Zelfrijdende bus voor binnensteden

Volkswagen wil ook een bestelbusversie te willen maken van de I.D. Buzz. “Het is een ideaal concept voor een bestelbus, zeker voor in de binnensteden”, aldus dr. Eckhard Scholz, algemeen directeur van Volkswagen Commercial Vehicles. “De I.D. BUZZ Cargo is zeer geschikt voor schoon distributieverkeer en zal een semi-autonoom voertuig worden.”

Momenteel rijden er nog geen auto’s die het niveau van autonomie dat de I.D. Buzz biedt, kunnen bereiken. Het heeft een automaat die alle rijtaken van de bestuurder overneemt, maar wel in de veronderstelling dat de bestuurder op verzoek de controle weer overneemt.

Nieuwe functies

Een van nieuwe functies is een touchscreen-stuur dat helemaal in het dashboard kan klappen wanneer de zelfrijdende stand wordt ingeschakeld. Op dat moment kan de chauffeur zijn stoel ook volledig omdraaien, tot hij met zijn gezicht richting de passagiers op de achterbank zit. Dit is onderdeel van de variabele stoelindeling in het voertuig.

Bronnen:

  • Zelfrijdend Vervoer, 22 augustus 2017, ‘Nieuwe variant Volkswagen-busje wordt deels zelfrijdend’
  • Volkswagen persbericht, 19 augustus 2017, ‘It’s official: The VW Bus is back, and it’s electric’

Foto’s: Volkswagen

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.