IEA: CO2-uitstoot energiesector in 2014 gelijk gebleven

14 maart 2015 – De CO2-uitstoot van de energiesector is voor het eerst in veertig jaar gelijk gebleven, zonder dat daar een economische recessie aan ten grondslag lag. Dat meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

De wereldwijde CO2-uitstoot was 32,3 miljard ton in 2014, net als in 2013, aldus het IEA. De voorlopige data suggereren dat de inspanningen om de CO2-uitstoot omlaag te brengen, meer effect hebben dan vooraf gedacht werd.

De IEA wijt de stilstand aan een veranderende energieconsumptie in China en de OESO-landen. China gebruikte in 2014 meer hernieuwbare bronnen, zoals waterkracht, zon en wind en minder kolen. En de OESO-landen zetten flink in op energiebesparing en duurzame energie.

Hoofd-econoom van de IEA, Fatih Birol, in het persbericht van IEA
‘(…) “This is both a very welcome surprise and a significant one,” added Birol. “It provides much-needed momentum to negotiators preparing to forge a global climate deal in Paris in December: for the first time, greenhouse gas emissions are decoupling from economic growth.” (…)’

In de veertig jaar dat de IEA de CO2-uitstoot meet, is drie keer eerder voorgekomen dat de uitstoot niet groeide, maar dat was altijd als gevolg van een economische crisis.

 

Bronnen
IEA, 13 maart 2015: Global energy-related emissions of carbon dioxide stalled in 2014
NOS, 13 maart 2015: Wereldwijde CO2-uitstoot stabiel 
Energie Overheid, 13 maart 2015: IEA blij verrast: mondiale CO2-uitstoot stagneert in energiesector

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.