IEA: Fatih Birol volgt Maria van der Hoeven op

IEAwisselingwacht

29 augustus 2015 – Per 1 september is dr. Fatih Birol de nieuwe directeur van het International Energy Agency (IEA, Parijs). Hij volgt Maria van der Hoeven op die vier jaar lang de baas van het IEA was.

Fatih Birol (57) was al de hoofdeconoom bij het IEA. In februari werd de Turkse econoom door de 29 leden van het IEA unaniem gekozen als opvolger van Maria van der Hoeven. Het is zeer uitzonderlijk dat een nieuwe IEA-directeur uit de eigen IEA-gelederen komt.
Forbes Magazine noemde Birol ‘one of the most influential people in the world in energy’, de Telegraph noemde hem bovendien zeer gerespecteerd..  Als hoofdeconoom was hij binnen het IEA o.a. verantwoordelijk voor de jaarlijks verschijnende, zeer gezaghebbende, World Energy Outlook. Vóór het IEA werkte Birol o.a. bij de OPEC. (Het IEA wordt ook wel gezien als een tegenwicht tegenover de OPEC.) Over energie en klimaatverandering zei hij onlangs: ‘We liggen nu perfect op koers voor een rampzalige temperatuurstijging van 3,6 graden. (…) Dit is de laatste kans om een wereld te behouden zoals we hem kennen, met seizoenen als zomer en winter en met de huidige zeespiegel.’

Maria van der Hoeven (65) was sinds 1 september 2011 directeur van het IEA. Ze volgde de Japanner Nobuo Tanaka op. Voordien was ze in Nederland o.a. minister van Economische Zaken en (de eerste vrouwelijke) minister van Onderwijs. Beide posten vervulde de CDA-politica in kabinetten-Balkenende. Als minister van Economische Zaken maakte ze in 2007 de privatisering van de energielevering definitief mogelijk. Ze trok ook de wet in waarin geregeld werd dat groene stroom op het hoogspanningsnet voorrang kreeg op grijze stroom.
Over het werk van het IEA zei Van der Hoeven eerder dit jaar (in het PWC-magazine Inzake): ‘Als IEA is het onze taak om de grote lijnen op de langere termijn te blijven bewaken en monitoren. Waar staan we met de noodzakelijke transitie naar herwinbare energiebronnen? Hoe lang kunnen we onze fossiele bronnen nog blijven benutten? Hoe kunnen we dit zo energie-efficiënt doen dat we enerzijds langer met bestaande bronnen toekunnen en anderzijds de schade voor het milieu tot een minimum beperken – of beter nog, helemaal uitsluiten?’

Bronnen
Fatih Birol, Wikipedia
Maria van der Hoeven, Wikipedia
Forbes, 8 maart 2013: Fatih Birol: Our Global Energy Future
The Telegraph, 29 november 2014: Fatih Birol eyes top job at global energy watchdog IEA
Volkskrant, 29 augustus 2015: ‘Als we met het klimaat doorgaan op de huidige weg, redden we het niet’  
PWC Inzake, juni 2015: Maria van der Hoeven
Foto’s: IEA

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.