IEA denkt dat olieoverschot blijft, Opec voorspelt balans op oliemarkt

14 oktober 2015Het olieoverschot op de markt blijft nog wel een jaar bestaan, voorspelt het Internationale Energieagentschap (IEA). Een dag eerder voorspelde de Opec dat de balans in 2016 herstelt.

De groei van de mondiale vraag naar olie zal afvlakken, voorspelt het IEA in het Oil Market Report voor oktober. Dat komt door de zwakkere wereldeconomie. De lage olieprijs zou de mondiale oliemarkt weer in balans kunnen brengen, maar de vraag die minder groeit en de Iraanse vaten die naar verwachting op de markt komen doen dat effect teniet.

In september bleef het mondiale olieaanbod gelijk. De productie in de Verenigde Staten en andere niet-Opeclanden daalde omdat de olie tegen de lage olieprijs te weinig opbracht. Ondertussen steeg de productie van de Opec-leden licht. Zodra de sancties tegen Iran worden opgeheven, wordt verwacht dat dit Opec-lid zijn olie weer op de markt zal brengen.

De voorspelling van IEA komt een dag na de voorspelling van de Opec dat de oliemarkt in het derde kwartaal van 2016 weer in balans komt. De redenatie: de vraag blijft groeien en de totale productie neemt af.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…) De IEA erkent wel de stelling van de OPEC dat de productie van niet-leden zal afnemen als gevolg van de lagere olieprijzen. (…)’

Olieprijs
Wat betekent dat dan voor de olieprijs? In het scenario van de IEA is het waarschijnlijk dat de olieprijs nog wel even laag blijft. In het scenario van de Opec en oliestaat Qatar heeft de olieprijs zijn dal bereikt en stijgt de prijs in het komende jaar.

Hans van Cleef, senior sectoreconoom Energie van ABN Amro, voorspelt dat de ontwikkelingen op de oliemarkt ervoor zorgen dat het einde van de lage olieprijs in zicht is. Gisterochtend kost een vat Amerikaanse olie nog 47,50 dollar, maar Van Cleef verwacht dat dat eind 2016 55 tot 60 dollar zal zijn.

Uit een bericht van BNR
‘(…) De prognose wordt volgens Van Cleef gebaseerd op een lange periode van overaanbod. “Daar zien we nu veranderingen in. Zowel de OPEC als het Internationaal Energie Agentschap denkt dat de vraag naar olie toe zal nemen. Aan de andere kant zie je dat de productie, met name in de Verenigde Staten, afneemt. Dat is een duidelijk gevolg van een langere periode met een lage olieprijs.” (…)’

Bronnen
IEA, 13 oktober 2015: IEA releases Oil Market Report for October
Oil Market Report October (voor abonnees)
de Volkskrant, 14 oktober 2015: Overschot op wereldmarkt blijft nog wel een jaar
Financial Times, 13 oktober 2015: Oil market glut will persist through 2016, says IEA (registratie)
Financial Times, 12 oktober 2015: Non-Opec oil output to slow, cartel warns
BNR, 13 oktober 2015: Olieprijs zit weer in de lift
Leeuwarder Courant, 13 oktober 2015: OPEC ziet herstel van evenwicht oliehandel (via Blendle)
RTLZ, 13 oktober 2015: ‘Olieprijs stijgt niet in 2016’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.