‘Iedereen in Groningen zijn eigen energieproducent’

23 maart 2015 – Een ondernemer heeft een plan waardoor Groningers nooit meer een energierekening hoeven te betalen, hooguit de aflossing op een investering.

De Groninger internetondernemer Stef van der Ziel lanceerde vandaag een plan om Groningers onafhankelijk te maken van energieproducenten door per huis 20.000 euro te laten investeren in een eigen energieopwekking. Van der Ziel denkt aan verschillende technieken (zonnepanelen, aardwarmte, energieopslag en waterstof). Met zo’n investering zou voor geen enkele huis nog een hoeven te worden betaald. Hooguit de rente en aflossing voor de lening die voor de investering moet worden afgesloten.

Hij becijferde dat via de energierekening door alle Groningers zo’n 900 miljoen per jaar aan de staat wordt afgedragen in de vorm van belasting. ‘Dat kun je ook investeren in alternatieven. Dan ben je echt onafhankelijk,’ zegt Van der Ziel tegen RTV Noord. ‘In mijn plan betaal je niet meer aan de energieleverancier, maar los je maandelijks af op de investering in je huis. Net als een hypotheek.’
Van der Ziel noemt zijn plan ‘Power to the People’. Hij kwam op het idee door de problemen rond de aardgaswinning. ‘Met het huidige systeem betalen we via de belastingen deels zelf mee aan de aardbevingsellende. Dat moet anders.’ Van der Ziel heeft zijn plan inmiddels al besproken met politici en financiers. Als er genoeg mensen brood in zien, hoopt hij binnen afzienbare tijd te starten met een eerste proef, meldt RTV Noord.

Bronnen
RTV Noord, 23 maart 2015: ‘Power to the People’: Einde aan hoge energierekening

 

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.