uitstoot CO2, Paul Tolenaar

Iets minder CO2-uitstoot, ondanks chemie en transport

BNR – ‘Kwart opbrengst CO2-emissierechten gaat naar vervuilende bedrijven’

De CO2-uitstoot van transport steeg in het laatste kwartaal van 2017 met 3,5 procent, en de chemie produceerde meer dan het jaar tevoren. Desondanks stootte Nederland 0,2 procent minder CO2 uit dan je op basis van de zachte winter zou mogen verwachten, constateert het Centraal Bureau van de Statistiek. 

Door de steenkoolcentrales te sluiten, lukte het ondanks een economische groei van 2,9 van procent op het bruto binnenlands product (bbp) de uitstoot van CO2 te reduceren. De totale CO2-uitstoot was 2,2 procent minder dan een jaar eerder, maar twee procent daarvan was te wijden aan verminderd gasverbruik door een zachte winter.

5 procent

Terwijl de uitstoot van de energiesector en huishoudens veranderde, steeg de uitstoot van landbouw, delfstoffenwinning, industrie en bouwnijverheid met 5 procent. De chemische basisindustrie en de petrochemische industrie – notoire CO2-uitstoters – produceerden meer in het vierde kwartaal van 2017 dan in datzelfde kwartaal in 2016. Daarmee ging ook haar CO2-uitstoot omhoog.

(leessuggesties onder de grafiek)

CO2-emissies en economische groei 4e kwartaal 2017, CBS

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.