IJsbaan Thialf maakt ijs met zonne-energie

IJsbaan Thialf maakt ijs met zonne-energie

11 oktober 2016IJsbaan Thialf in Heerenveen gaat 5.000 zonnepanelen op het dak leggen. Daarmee kan de helft van de energiebehoefte van de ijshal worden opgewekt. In 2020 wil Thialf helemaal energieneutraal zijn, aldus Nuon.

Maandag werd het eerste zonnepaneel op het dak van Thialf gelegd. Dat paneel en de 4.999 die nog volgen, vormen volgens Nuon straks het grootste zonnedak op een Nederlandse sporthal.

Uit het bericht van Nuon
‘(…) Nuon is energiepartner van Thialf en helpt het sportstadion verduurzamen. De financiering van het project is verder mogelijk gemaakt dankzij SDE+-subsidies en een subsidie van de provincie Fryslân.
Vanaf 2020 wil Thialf op het gebied van energie volledig zelfvoorzienend zijn. Met het plaatsen van de zonnepanelen wordt een belangrijke stap gezet. De zonnepanelen op het nieuwe Thialf wekken 1,35 megawatt energie op, voor omgerekend 375 huishoudens. Daarmee is het mogelijk om een kwart van de energie nu al zelf duurzaam op te wekken. De overige benodigde energie koopt Thialf in en is 100% duurzaam opgewekt. (…)’

Verder wil Thialf met energiebesparende maatregelen het verbruik terugdringen.

Uit een bericht van Wattisduurzaam
‘(…) In 2015 kreeg Thialf een nieuwe ijsvloer en nieuwe koelmachines. Het energieverbruik om de ijsbaan zelf in wedstrijdconditie te houden is daarmee al sterk gedaald. Dit jaar is er hard gewerkt om de schil van het stadion te verruimen en weer op tijd gebruiksklaar te maken voor de wedstrijden van komend schaatsseizoen. Het vernieuwde Thialf heeft nu een moderne gevel met daarbinnen een glazen wand. De dubbele isolatie tussen de ijsvloer en de buitenlucht draagt bij aan een energiebesparing van 50 procent ten opzichte van het originele Thialf. (…)’

Vanaf november is Thialf weer open voor schaatsers.

Bronnen
Nuon, 10 oktober 2016: Zon op Thialf maakt duurzaam schaatsen mogelijk
Wattisduurzaam, 10 oktober 2016: Vernieuwd Thialf energieneutraal met 5.000 zonnepanelen

Foto: Verbouwing Thialf (Thialf)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.