IKEA: extra investering van € 1 mrd voor aanpak klimaatverandering

IKEA: extra investering van € 1 mrd voor aanpak klimaatverandering

10 december 2015 – IKEA heeft besloten € 1 mrd extra te investeren om klimaatverandering aan te pakken, onder andere via investeringen in duurzame energie. Sinds 2009 heeft het bedrijf al € 1,5 mrd geïnvesteerd in wind- en zonne-energie.

“We kijken terug op een zéér goed jaar”, zegt IKEA Group President en CEO Peter Agnefjäll bij de presentatie van het Jaaroverzicht en het Duurzaamheidsrapport van het afgelopen boekjaar. “Hierdoor zijn we in staat geweest aanzienlijk te blijven investeren in duurzaamheid, een beter productaanbod en meer winkelmogelijkheden.”
Enkele punten uit het Duurzaamheidsverslag over 2015:

  • IKEA Group en de IKEA Foundation hebben zich gecommitteerd aan een extra investering van € 1 miljard om klimaatverandering aan te pakken. Daarbij trekt IKEA Group € 600 miljoen uit voor hernieuwbare energie, bovenop de € 1,5 miljard die zij sinds 2009 heeft geïnvesteerd in windparken en systemen voor zonne-energie. De IKEA Foundation heeft € 400 miljoen gereserveerd om tot 2020 ontwikkelingshulp te bieden aan hen die het meest te lijden hebben van de klimaatverandering.
  • IKEA Group wekt inmiddels zelf 53 procent van de duurzame energie op die zij verbruikt. Hiermee is zij hard op weg om in 2020 100 procent energieneutraal te werken.
  • Op 18 februari opende IKEA Zwolle haar deuren. Deze winkel is voorzien van een geavanceerd systeem voor warmte-koudeopslag en heeft 5.500 zonnepanelen en negen windmolens op het dak. Daarmee is IKEA Zwolle de meest duurzame vestiging van het woonwarenhuis in Nederland.
  • Het volledige IKEA assortiment verlichting bestaat nu uit led-lampen en armaturen die hiervoor geschikt zijn. In 2015 heeft IKEA Group wereldwijd meer dan 90 miljoen led-lampen verkocht, waardoor miljoenen huishoudens in staat zijn te besparen op hun energierekening.
  • De CO2-uitstoot van de IKEA-activiteiten is in 205 met 7% gedaald naar 734.273 ton. Het langetermijndoel is 50% reductie.
  • IKEA wil in 2020 evenveel energie duurzaam produceren als het hele bedrijf verbruikt.

Schermafdruk 2015-12-10 09.47.23
Steve Howard, Chief Sustainability Officer IKEA Group: “We zetten ons maximaal in om klimaatverandering tegen te gaan, om natuurlijke hulpbronnen te beschermen en om ongelijkheid uit te bannen. Om dit te kunnen, moet iedereen binnen het bedrijf zich echt betrokken voelen. Ondanks dat we nog een hele weg te gaan hebben, zien we dat dit al positieve impact heeft.”

Bronnen
IKEA, 10 december 2015: IKEA Group rapporteert sterke vooruitgang met duurzaamheidsstrategie
IKEA, 10 december 2015: Omzetstijging stelt IKEA Group in staat te blijven investeren in duurzame groei
IKEA, 10 december 2015: Sustainability Report 2015 (pdf, 94 pag.)
Foto: een van de IKEA-windparken (foto:IKEA)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.