foto: Imec

Imec maakt dubbelzijdige siliciumzonnecellen via zeefdruk

Imec (Leuven) is erin geslaagd is om via een industrieel zeefdrukproces efficiënte dubbelzijdige siliciumzonnecellen te maken. Deze cellen halen, rekening houdend met bijkomende lichtinval op de achterzijde, een totale omzettingsefficiëntie van 25%.

Dubbelzijdige cellen kunnen zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde zonlicht capteren en omzetten in elektriciteit. Dergelijke zonnecellen zullen volgens Imec de energieopbrengst van grote zonneparken aanzienlijk doen toenemen.

Doordat de achterkant van de cel niet bedekt is, kan die het indirecte licht opvangen, zoals het licht dat weerkaatst op de bodem, het dak, of op gebouwen in de omgeving, diffuus licht op bewolkte dagen, of zelfs –afhankelijk van de opstelling–direct zonlicht bij zonsopgang of zonsondergang. “Testen tonen aan dat dergelijke cellen over hun volledige levensduur 10 tot 40% meer energie kunnen opleveren dan vergelijkbare eenzijdige zonnecellen,” meldt Imec-woordvoerster Hanne Degans.

Door met een industrieel zeefdrukproces te werken en een aantal bijkomende aanpassingen aan het productieproces te doen slaagde Imec erin om de productiekost per zonnecel significant verminderen. “Zo hebben de nieuwe cellen smallere zilveren contacten op de voorzijde (~40 micrometer), de zogenaamde vingers, en gezeefdrukte aluminium vingers op de achterzijde waardoor de productiekost met ongeveer 0.01$ per Wattpiek verminderde. Deze cellen met industriële afmetingen (244,3 cm²) haalden aan de voorzijde een gemiddelde efficiëntie van 21,9%. Bij tweezijdig gebruik onder realistische omstandigheden kunnen deze cellen een effectieve omzettingsefficiëntie halen van 25%.”

Chinese partner

Imec werkte voor deze ontwikkeling samen met de Chinese zonnecelproducent Jolywood. Deze week zal imec zijn zonneceltechnologie voorstellen op Snec in Shanghai, wereldwijd de grootste beurs ter wereld in dit domein (28-30 mei).

Imec, ontstaan als spin-of van de KU Leuven is een onderzoeks- en innovatiehub op het vlak van nano-elektronica, energie en digitale technologie. Het brengt meer dan 4.000 topwetenschappers uit meer dan 85 landen samen. Zijn R&D-groepen zijn verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, Nederland, Taiwan, de VS en China.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.