IMF: ‘In vijf jaar kan Saoedi-Arabië bankroet zijn’

27 oktober 2015 – Saoedi-Arabië kan in vijf jaar door al zijn geld heen zijn. Door de lage olieprijs heeft het koninkrijk dit jaar een verlies van 150 miljard dollar en dat zal de komende jaren niet verbeteren, voorspelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF). 

Het IMF doet de voorspellingen in de laatste editie van het jaarlijkse rapport World Economics and Financial Surveys. ‘Het tekort op de begroting zal 21,6 procent zijn in 2015 en 19,4 procent in 2016. Dat is een zeer forse stijging ten opzichte van de 3,4 procent in 2014’, zo vat FondsNieuws samen.

Onrust in de regio en de aanhoudend lage olieprijs zorgen voor zware tijden voor Saoedi-Arabië, dat voor 90 procent van zijn inkomsten afhankelijk is van olie.

Uit een bericht van Express.be
‘(…) Het IMF berekende dat landen als Koeweit, Qatar, en de VAE [Verenigde Arabische Emiraten] cashreserves hebben die 20 jaar meegaan, terwijl de geldvoorraad van Bahrain, Oman en Saoedi Arabië onder de huidige omstandigheden minder dan 5 jaar zal meegaan. (…)’

Uit een bericht van HLN.be
‘(…) IMF-directeur voor het Midden-Oosten, Masood Ahmed, zegt dat de oliestaten voor moeilijke keuzes staan: “De staten moeten hun inkomen diversifiëren, weg van olie. Bovendien moet de loonkost binnen de overheidsector naar omlaag.”
Landen als Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Oman en Bahrein, moeten binnen de vijf jaar twee miljoen extra jobs creëren om de grote populatie jongeren aan werk te helpen en zo de werkloosheidsgraad te drukken. (…)’

Bovendien moeten de overheidsuitgaven omlaag. Het land geeft veel geld uit aan defensie, 80,8 miljard euro, onder meer voor een oorlog in buurland Jemen, aldus Fondsnieuws.

Uit een bericht van FondsNieuws
‘(…) Eerder dit jaar gaf de leiding van het land nog 32 miljard dollar uit om de kroning van koning Salman Bin Abdulaziz Al Saud te vieren middels een ‘bestedingsgift’ aan het volk. (…)’

Bronnen
IMF, rapport, oktober 2015: World Economic and Financial Surveys, Middle East and Central Asia (pdf)
FondsNieuws, 26 oktober 2015: IMF: Saoedi-Arabië kan binnen 5 jaar bankroet zijn
HLN.be, 22 oktober 2015: Oceaan van geld in Saoedi-Arabië droogt binnen de vijf jaar op
Express.be, 21 oktober 2015: IMF: ‘Saoedi’s binnen 5 jaar bankroet’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.