‘In Groningen is het gas te snel uit de grond gehaald’

24 augustus 2015 – Het Groningse gas is in de afgelopen zestig jaar te snel uit de grond gehaald. Volgens mijnbouwdeskundige Dick Swart had het veel geleidelijker moeten gebeuren.

Dick Swart uit Haren (70) is specialist in het boren naar gas, olie, zout en water. Als mijnbouwkundig ingenieur is hij over de hele wereld actief geweest. En nog. In 70 landen, voor 92 oliemaatschappijen, nu vooral aardwarmte. Het Dagblad van het Noorden sprak met hem. Onder andere over de Groningse gaswinning.

Uit het artikel van het Dagblad van het Noorden
‘(…)”Minder produceren geeft minder seismische activiteit. Dat is gebleken. In 1959 gingen ze ervan uit dat door de gaswinning een komvormig gebied zou ontstaan met maximaal een meter bodemdaling. Dat is anders gelopen. Het is nu wel duidelijk dat als je werkt met zo’n groot veld als in Groningen, je een kleinere productiesnelheid moet aanhouden. De winning is nu bijna 60 jaar gaande en de terugval van druk in het veld is meer dan 200 bar. Dat is in zo’n periode best veel. De mensen die nu de dupe zijn, moeten zo snel mogelijk de schade vergoed krijgen. Dat traject duurt veel te lang.” (…)’

 

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 22 augustus 2015: Boren in de wereldbol (via Blendle)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.