Klimaat – Indrukwekkend pleidooi van Jan Terlouw bij DWDD

Klimaat – Indrukwekkend pleidooi van Jan Terlouw bij DWDD

1 december 2016Gisteravond hield Jan Terlouw bij De Wereld Draait Door een pleidooi voor een snelle en krachtdadige aanpak van de klimaatproblemen, een aanpak die ook een andere politiek vraagt. Want de oplossing van het klimaatprobleem is noch technisch, noch economisch ingewikkeld. Wel politiek. Het pleit voor een politiek die vertrouwen geeft en zelf het vertrouwen weer waard is.

Het pleidooi van Terlouw was er een recht op de camera, bijna tien minuten lang en uit het hoofd. Hij kreeg er een groot applaus voor.
‘Wat is nou eigenlijk het klimaatprobleem? Is dat een technisch probleem? Zouden we werkelijk niet uit die overvloed van zonne-energie een beetje elektriciteit kunnen maken? Simpel. Is het dan een economisch probleem? Nauwelijks. Allerlei analyses laten zien dat het heel veel werkgelegenheid schept. En als je het niet doet, kost het later een veelvoud van wat het nu kost. Wat is dan het probleem, als het niet technisch is, als het niet economisch is? Het is natuurlijk politiek, politiek en maatschappelijk. De politiek moet het oplossen, ja. Maar de de politiek kan het alleen maar oplossen met de bevolking samen. In een vertrouwensdemocratie, een politiek gebaseerd op vertrouwen. En als dat vertrouwen zo laag is geworden, dan is dat een groot, groot probleem. Hoe los je het op? Ik denk in de eerste plaats de politiek. Ik zeg tegen alle politici: mensen wees integer, wees onkreukbaar, en vooral: draag uit dat je er bent om het publieke belang te dienen. Het belang van de toekomst, van de jeugd.’

Bronnen
VARA, De Wereld Draait Door, 30 november 2016

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.