Industrie- en milieucommissies stemmen voor CO2-neutraal EU in 2050

Een handige app met data over de ‘Energie Unie’

De Europarlement-commissies voor Industrie (ITRE) en voor Milieu (ENVI) hebben ingestemd met het streven naar CO2-neutraliteit in de Europese Unie in 2050. Ze willen dat de EU de doelstelling in wetgeving vastlegt en lidstaten verplicht om nationale strategieën te maken om dat te bereiken.

In een reactie op de gezamenlijke stemming zegt Bas Eickhout, Nederlands lid van de Groenen, in het FD dat de aangenomen tekst de Europese Commissie opdracht geeft om te berekenen hoeveel CO2 de EU nog kan uitstoten om ver onder de twee, of zelfs anderhalve graden te blijven, zoals het klimaatakkoord van Parijs verplicht.

Energie Unie

De stemming over CO2-neutraliteit in 2050 is onderdeel van voorstellen voor een Europese Energie Unie. Daaronder vallen ook afspraken over controle van gas- en oliecontracten, de integratie van het beheer van hoogspanningsnetten en plannen over energiebesparing en hernieuwbare energie. Ze zijn verwoord in het conceptrapport Governance of the Energy Union van rapporteurs Michèle Rivasi (De Groenen, Frankrijk) en Claude Turmes (De Groenen, Luxemburg), waarop inmiddels 1700 amendementen zijn ingediend.

Eind november stemde ITRE al in met nieuwe eisen die lidstaten verplichten om in 2030 40 procent energie-efficiënter te zijn. Daarnaast stemde het in met een compromis dat stelt dat het aandeel hernieuwbare energiebronnen tegen die tijd in de hele EU met 35 procent gestegen moet zijn.

2021

In januari moet het hele parlement stemmen over het voorstel. Aan de hand daarvan zal onderhandeld worden met de Europese Commissie en de lidstaten. Wetgeving voor de hele ‘governance of the Energy Union’ moet in 2021 afgerond zijn.

Lees ook:

Bronnen:

  • FD, 7 December 2017, ‘Europees Parlement: EU CO2-neutraal in 2050’
  • Europarlement, 7 december 2017, ‘ENVI-ITRE vote on Governance of the energy union’

Beeld: Energy Post, 23 december 2015: EUenergy: the Energy Union now has an App to back it up

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.