Industrie kan helpen pieken groene stroom op te vangen

15 oktober 2015 – Door in de toekomst meer elektriciteit in plaats van aardgas te gebruiken, kan de Nederlandse industrie beter inspelen op het fluctuerende aanbod van elektriciteit uit zon- en windenergie. 

De industrie kan slim om gaan met aanbodpieken en zo een belangrijke rol spelen bij het in balans houden van het Nederlandse elektriciteitssysteem. Dat blijkt uit het onderzoek Power to Products, van Berenschot, CE Delft en het Institute for Sustainable Process Technology (ISPT) met de industrie, de energiesector, en technologiepartijen. Het rapport is gisteren overhandigd aan het Topteam Energie en het Regieteam Topsector Energie.

De industrie kan helpen de pieken en dalen van duurzaam opgewekte energie op te vangen, door te ‘elektrificeren’ en te ‘flexibiliseren’, stellen de opstellers van het rapport.

Schermafbeelding 2015-10-15 om 12.33.08 PMUit een bericht van Berenschot
‘(…) Elektrificeren betekent dat processen met een fossiele energiebron, zoals bijvoorbeeld aardgas, worden omgezet naar (duurzame) elektriciteit. Flexibiliteit betekent dat de procesindustrie niet continu elektriciteit afneemt, maar dit afstemt op de vraag naar regelvermogen en het aanbod van hernieuwbaar. Zo kan de industrie een rol spelen bij het verminderen van de vraag naar aardgas en fossiele elektriciteit en daarmee het terugdringen van de CO2-uitstoot en het helpen verduurzamen van onze energievoorziening. Tegelijkertijd kan de procesindustrie op deze wijze ook klimaatdoelstellingen en kostenbesparingen realiseren. (…)’

Uit een bericht van Ensoc
‘(…) Van de vijf business cases die in het project zijn ontwikkeld zijn er drie gebaseerd op flexibel inzetbare Power to Heat: bij Avebe, Smurfit Kappa Roermond Papier en FrieslandCampina. Hierbij gebruiken de bedrijven elektriciteit om warmte te produceren op goedkope momenten. De case die AkzoNobel heeft uitgewerkt valt in de categorie ‘peak shaving’: het vermijden van dure uren. De case van stoomrecompressie bij Dow is een voorbeeld van elektrificatie van de industriële energievraag waarbij restwarmte wordt opgewaardeerd tot hoogwaardige warmte. Uit het onderzoek blijkt ook dat warmtekracht financieel interessant kan zijn bij vervanging of uitbreiding van installaties. Dat meldde Ger Bloem van Innecs Power Systems vorige week op de vakbeurs Energie 2015. (…)’

Tijdens dit project is gebleken dat alle partijen behoefte hadden om meer inzicht te krijgen in het functioneren van de elektriciteitsmarkt, aldus het rapport. De auteurs stellen een lespakket voor. Ook  raden ze aan de tariefstructuur voor netkosten te onderzoeken. Bedrijven zien aansluiting op het net, als ze hun processen op elektriciteit in plaats van bijvoorbeeld gas laten draaien, als een grote kostenpost.

 

Bronnen
Berenschot, 14 oktober 2015: Industrie kan overschot en tekort zon- en windenergie opvangen
Ensoc, 14 oktober 2015: Industrie kan onbalans door groene stroom oplossen
Rapport Power to Products

Foto: Ministerie van Economische Zaken

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.