uitstoot fossiele energie, industrie, Paul Tolenaar

‘Ineffectief emissierechtensysteem vraagt om nationale maatregelen’

IEA: ‘Subsidies fossiel dalen fors; ruim dubbele van subsidies hernieuwbaar’

Het Europees Parlement (EP) heeft dinsdag met 535 stemmen vóór, 104 stemmen tegen en 39 onthoudingen ingestemd met een wet die Europa’s industriële CO2-uitstoot verder moet beperken. Critici vinden de wijzigingen zo miniem dat Nederland nu zelf ingrijpende maatregelen moet gaan nemen. Zij pleiten voor een CO2-bodemprijs voor de industrie, en een koolstofbelasting.  

Door de lage prijs van de rechten is het huidige Europese emissierechtensysteem (EU ETS) nog weinig effectief. De nieuwe wet moet het aantal uitgegeven emissierechten verder verminderen en beoogt de prijs ervan te verhogen. Informeel is hierover al overeenstemming bereikt met de EU-ministers in de Raad. Zodra die de wet ook formeel goedgekeurd hebben, zal ze in werking treden.

Beperking emissierechten

Onder het zogenaamde ‘Cap and Trade’-systeem krijgen 11.000 grote energie- en maakbedrijven in de EU-staten, IJsland, Liechtenstein en Noorwegen een aantal verhandelbare uitstootrechten toegekend. Samen zouden zij verantwoordelijk zijn voor ongeveer 45 procent van de totale uitstoot aan CO2, lachgas (N2O) en PFC’s in Europa. Een bedrijf dat minder uitstoot dan het aan rechten toebedeeld kreeg, kan die rechten verkopen.

Met 5 of 6 euro per ton, zijn de rechten momenteel te goedkoop om bedrijven tot gedragsverandering aan te zetten. Om het instrument effectiever te maken, wil het EP het aantal emissierechten elk jaar met 2,2 procent laten dalen ten opzichte van 1990. Nu is dat nog 1,74 procent. De capaciteit van de ETS Market Stability Reserve wordt bovendien verdubbeld, zodat de reserve de eerste vier jaar 24 procent van de overtollige emissierechten kan opnemen.

Nederland aan zet

De milieubeweging acht de maatregelen volstrekt onvoldoende. Joris Wijnhoven, campagneleider klimaat & energie van Greenpeace Nederland, noemt ze slechts ‘gerommel in de marge’: er blijven teveel rechten in de markt en de prijs blijft ver onder het niveau dat nodig is om fossiele energie uit de markt te duwen en besparingsopties rendabel te maken.

Net als Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks), benadrukt Wijnhoven dat Nederland nu zelf aan zet is. ‘Nu helder is dat de dynamiek voorlopig niet van de EU komt, moet Nederland zélf aan de bak’, benadrukt hij, ‘om te beginnen door niet alleen voor elektriciteitscentrales, maar ook voor de industrie een CO2-bodemprijs in te stellen’.

Bodemprijs, koolstofbelasting

‘De wetgeving maakt gelukkig wel ruim baan voor aanvullend nationaal klimaatbeleid’, constateert Eickhout, ‘Daarmee is het laatste excuus van Nederlandse politici om onze kolencentrales langer open te houden van tafel.’ Milieudefensie’s Evert Hassink denkt dat een koolstofbelasting nodig is om de grootverbruikers echt in beweging te krijgen.

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceerde afgelopen november een studie waaruit blijkt dat de industriële productie in Nederland jaarlijks miljarden euro aan milieuschade oplevert, maar daar niet voor betaalt. Als Nederland wil overschakelen naar een economie zonder fossiele energie, adviseert het PBL, moet die milieuschade effectief in rekening gebracht worden.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

1 reactie op “‘Ineffectief emissierechtensysteem vraagt om nationale maatregelen’”

Duurzame Brabanders|10.02.18|12:50

De wens van Groenlink en greenpeace om kolencentrales te sluiten is vals en zeer schadelijk voor de koopkracht van huishoudens.

Ze verzwijgen dat sluiten onze CO2 uitstoot slechts verplaatst naar buitenlandse kolencentrales, want die wekken de goedkoopste stroom op, zo werkt de vrije Europese markt.
In werkelijkheid willen GroenLinks cs dat dictator Putin meer Russisch gas verkoopt.
Dat is het effect van een CO2 bodemprijs.
Goedkoper is alle centrales VERPLICHT klimaatneutraal maken, zie PBL

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.