Tegen de stroom in: Ineos koopt gasvelden op Noordzee

14 oktober 2015Het Britse chemieconcern Ineos koopt alle gasvelden van LetterOne in de Noordzee. Deze velden produceren 8 procent van de Britse gasbehoefte. 

De olie- en gassector in de Noordzee wordt hard getroffen door de lage olieprijs. Toch maakte Ineos, een Brits chemieconcern met de hoofdzetel in Zwitserland, zondag bekend 12 gasvelden te kopen van LetterOne. Het is de eerste stap in de olie- en gasproductie, aldus de Sunday Times, en volgens Ineos een eerste stap naar een sterke positie op de Noordzee.

Ineos-baas Jim Ratcliffe in het persbericht
‘(…) “We are pleased to acquire a strong portfolio of natural gas assets and bring on board a highly successful and experienced North Sea industry team. INEOS has been very open about its intention to make strategic investments in the North Sea and this acquisition is our first step in fulfilling this goal. It will also help our UK petrochemical assets to have ongoing access to competitive energy.” (…)’

Ineos neemt de gasvelden over van DEA, een Duits bedrijf dat eigendom is van LetterOne Group. De Russische miljardair Mikhail Fridman, eigenaar van LetterOne, werd door de Britse regering gedwongen de gasvelden te verkopen. De overheid was bang dat de sancties tegen Rusland – naar aanleiding van het conflict in Oekraïne – zouden leiden tot sluiting van de velden en de gaslevering in gevaar zou brengen. LetterOne kreeg tot 20 oktober om de velden te verkopen. Ineos betaalt 750 miljoen dollar voor de velden, aldus de Financial Times. Dat is 1,2 miljard minder dan waar LetterOne op hoopte.

Bronnen
Ineos, 11 oktober 2015: INEOS buys North Sea gas fields
Financial Times, 11 oktober 2015: Ineos targets further North Sea assets in wake of $750m deal (registratie)
Sunday Times, 11 oktober 2015: Ratcliffe dives into North Sea (registratie)
The Wall Street Journal, 8 mei 2015: Russian Billionaire Mikhail Fridman Looks to Sell U.K. Gas Fields
Irish Examiner, 13 oktober 2015: Ineos buys North Sea assets from LetterOne

Foto: Ineos

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.