ING financiert vervuilende kolencentrale in Indonesië

ING financiert vervuilende kolencentrale in Indonesië

5 april 2017 – ING houdt vast aan het plan om een vervuilende nieuwe kolencentrale in Indonesië te financieren, meldt Trouw. ‘We zijn hiermee al sinds 2012 bezig. We willen betrouwbaar blijven voor klanten.’ Aldus ING, in een verklaring waarom de bank handelt in strijd met zijn eigen richtlijnen.

Greenpeace heeft de bank opgeroepen zich terug te trekken uit het vervuilende project op West-Java en wees daarbij op de duurzaamheidsrichtlijnen waaraan ING zich committeerde.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) De bank is een van de bijna negentig ondertekenaars uit 35 landen van de zogeheten Equator Principles. Die afspraken uit najaar 2015 zijn bedoeld om bij financiering van grote projecten milieuschade te beperken en rechten van lokale bevolking te respecteren. “Sindsdien financieren we geen kolencentrales- en mijnen meer”, zegt de woordvoerder van de bank. “Ook aan bedrijven die voor meer dan 50 procent afhankelijk zijn van steenkool vestrekken we geen geld meer.” De bank keurde naar eigen zeggen tien geldaanvragen voor steenkoolactiviteiten af, op basis van de geldende Equator Principles. Echter, oudere beloften aan kolenboeren wil ING niet laten vallen. (…)’

Uit een bericht van De Standaard
‘(…) Eind vorige maand maakte ING nog goede sier met zijn duurzaamheidsbeleid. De bank besloot zich terug te trekken uit het Amerikaanse Dakota-pijpleidingproject, dat in opspraak was gekomen nadat de Sioux-Indianen ertegen hadden geprotesteerd. (…) ING wil 128 miljoen dollar investeren in de nieuwe centrale, die 2,1 miljard dollar kost. (…)
‘De centrale in Cirebon moet wat ons betreft zo snel mogelijk van de baan’, zegt Marjon Meijer van de ngo FairFin, die ijvert voor meer duurzaamheid in de financiële wereld. (…)’

Bronnen
Trouw, 3 april 2017: Vieze kolencentrale Indonesië kan rekenen op ING-geld
De Standaard (België), 5 april 2017: Nederlandse bank handelt in strijd met eigen antisteenkoolrichtlijn (via Blendle)
Foto: Greenpeace-actie tegen de kolencentrale in Cirebon (foto: Greenpeace/Afriadi Hikmal)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.