ING trekt zich terug uit omstreden Dakota-oliepijpleiding

ING trekt zich terug uit omstreden Dakota-oliepijpleiding

22 maart 2017 – ING trekt zich terug als financier van de omstreden Dakota-oliepijpleiding in het noorden van de Verenigde Staten. De bank nam het besluit na overleg met de Standing Rock Sioux-indianenstam, aldus de ING. De stam is fel tegen de pijpleiding over zijn grond en is tevreden over het besluit van de ING. 

ING verkoopt zijn lening aan het project van 120 miljoen dollar. ING nam zijn besluit na overleg met de Sioux-indianenstam, die fel tegen de aanleg van de pijpleiding over hun grondgebied is.

Uit een bericht van de ING
‘(…) In the meeting, we also shared with the Tribe our willingness to either continue trying to positively influence the course of the project, or to distance ourselves by selling our stake in the loan.
In response, the Standing Rock Sioux Tribe indicated it would appreciate ING selling its loan in the project, considering that there is less room for lenders to positively influence the project now that construction has resumed, and because it would be a valuable message supporting its call for respectful dialogue. (…)’

De leider van de indianenstam, Archambault, is tevreden met de stap van ING. In een verklaring: ‘We are heartened that ING has made the conscious decision to remove itself from a project that tramples on the rights of sovereign nations’.

De bank maakt niet bekend aan wie het aandeel in het project is verkocht, maar stelt dat die partij belang hecht aan een eerlijke dialoog met de belanghebbenden in het gebied.

In februari kondigde de ABN AMRO, dat indirect bij het project betrokken was, al aan zich terug te trekken als financier van het project. ING stond toen onder druk, onder meer van de Eerlijke bankwijzer, om dat voorbeeld te volgen. Toen stelde een woordvoerder van ING nog dat dat niet mogelijk was.

Uit een bericht van de NOS van 22 februari
‘(…) “Wij blijven praten met de partijen om onze invloed uit te oefenen”, zegt een woordvoerder. “Het geld is al uitgeleend, daar kunnen we niets meer aan doen. Het is wel zo dat we geen nieuwe financiering meer zullen verstrekken.” (…)’

Onder president Obama werd de aanleg van de Dakota Acces Oil Pipeline – een oliepijpleiding van ruim 1800 kilometer in het Noorden van de Verenigde Staten – stilgelegd. President Trump gaf toestemming weer door te gaan met de aanleg.

Bronnen
ING, 21 maart 2017: ING has sold its stake in Dakota Access pipeline loan
Stand with Standing Rock, 21 maart 2017: Standing Rock applauds Netherlands-based bank’s move to offload DAPL debt
NOS, 21 maart 2017: ING trekt zich terug uit Dakota-pijpleiding
FD, 21 maart 2017: ING verkoopt aandeel in omstreden Dakota-oliepijplijn (registratie)
FluxEnergie, 6 februari 2017: ABN AMRO dreigt te stoppen met omstreden oliepijpleiding in Dakota

Foto: Greenpeace

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.