Innovatie – ‘Dubbelzijdig’ zonnepaneel en paneel dat werkt bij regen

Innovatie – ‘Dubbelzijdig’ zonnepaneel en paneel dat werkt bij regen

12 april 2016 – Onhandig, dat zonnepanelen tijdens regen geen energie opwekken. En wat als ook de achterkant van een zonnepaneel gebruikt kan worden om stroom te maken? Twee slimme innovaties om de opbrengst van zonnepanelen te verhogen. 

‘Dubbelzijdig’ zonnepaneel
Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) demonstreert deze week dubbelzijdige’ drijvende zonnepanelen op het IJ tijdens de Innovation Expo in Amsterdam. Door ook de achterkant van de zonnepanelen te gebruiken, wordt ook het licht benut dat door het wateroppervlak wordt gereflecteerd.

Uit een bericht van ECN
‘(…) “Het is een slimme en voor de hand liggende oplossing. Je gebruikt licht dat er al is en krijgt zo voor ongeveer hetzelfde geld een aanzienlijk hogere opbrengst aan zonne-energie. Op jaarbasis kan dat tientallen procenten aan opgewekte elektriciteit schelen,” zegt professor Wim Sinke, Manager Programmaontwikkeling Zonne-energie bij ECN.
Daarnaast bieden tweezijdig werkende zonnepanelen nieuwe toepassingsmogelijkheden. Ze kunnen behalve schuin ook rechtop gezet worden en bijvoorbeeld verwerkt worden in geluidsschermen langs snelwegen. Daarbij is er bovendien een grote vrijheid in de plaatsingsrichting. De opbrengst van voor- en achterkant samen verandert namelijk maar weinig als de richting varieert, bijvoorbeeld om de weg te volgen. (…)’

Voor de drijvende tweezijdige panelen werkt ECN samen met partners Tempress Systems, Sunfloat en Havenbedrijf Amsterdam.

160412 SUNFLOAT drijvende zonnepanelen

Zonne- en/of regenpaneel
Onderzoekers van de Ocean University of China en de Yunnan Normal University werken aan een zonnepaneel dat ook energie opwekt uit regen. Het paneel is nog in de conceptfase, maar het idee is dat in de zonnecel een laag grafeen wordt aangebracht.

Uit een bericht van Bright
‘(…) Als de zon schijnt maakt het paneel gebruik van bestaande technologie, bij regen is het een ander verhaal. (…)’

Uit een bericht van RTL Z
‘(…) Als er regendruppels op vallen dan vormen die een laag van positieve ionen, die aanwezig zijn in het zout van regenwater. Deze worden verzameld op het oppervlak en werken samen met de negatieve elektroden in het laagje grafeen. Zo ontstaat er een dubbele laag, waar positieve en negatieve ladingen gescheiden zijn. Die dubbele laag zorgt voor elektrische spanning en zorgen voor een voltage, vergelijkbaar met hoe een batterij werkt. (…)’

Bronnen
ECN, 11 april 2016: Meer energie door tweezijdig werkende zonnepanelen op water
RTL Z, 11 april 2016: Zonnepanelen met grafeen kunnen energie halen uit regen
Bright, 11 april 2016: Zonnepanelen halen straks energie uit regen
Angewandte Chemie, 21 maart 2016: A Solar Cell That Is Triggered by Sun and Rain (samenvatting wetenschappelijk artikel)

Foto boven: Zonnepanelen Limburg
Foto midden: Sunfloat

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.