Innovatie – Stroomopwekkende ramen

13 april 2016 Ze zien er gewoon uit, maar de Powerwindows van Nederlandse startup Physee wekken stroom op. De eerste ruiten worden in juni in Nijmegen geïnstalleerd en de eerste gesprekken in Dubai zijn al geweest, aldus RTL Nieuws.

Twee studenten aan de Technische Universiteit Delft, Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo, bedachten tijdens hun afstudeeronderzoek dat je met een speciale coating licht kunt transporteren naar de zijkant van het glas. Zonnecollectoren in de kozijnen zetten het opgevangen licht om in energie.

Uit het bericht van OVG Real Estate
‘(…) “Stel je voor dat je op kantoor door het raam naar buiten kijkt, wetende dat hetzelfde raam op dat moment jouw elektrische auto in de garage oplaadt”, aldus mede-oprichter Ferdinand Grapperhaus. (…)
“Waar commercieel glas ongeveer 30% van het licht reflecteert, vangen wij dat op. We zetten dat om naar onzichtbaar licht, transporteren het naar de zijkant, waar zonnecel strips het omzetten in elektriciteit”, aldus mede-oprichter Willem Kesteloo. (…)’

In een gebouw van projectontwikkelaar OVG Real Estate in Nijmegen worden in juni Powerwindows geïnstalleerd om de werking in de praktijk te testen. De bedenkers van de stroomopwekkende ramen verwachten er veel van.

De website van startup Physee over de Powerwindow
‘(…) Combined with a thermal storage system, PowerWindows can save up to 50% of the total energy demand (electricity and heating) when renovating conventional commercial buildings, and up to 100% of new constructed commercial buildings. (…)’

Grapperhaus en Kesteloo hebben met hun startup Physee al verkennende gesprekken gehad in Dubai.

Bronnen
RTL Nieuws, 12 april 2016: Hollandse vinding: stroomopwekkende ramen
Website Physee over Powerwindow
OVG Real Estate, 1 april 2016: PHYSEE en OVG gaan samenwerken 

Foto: OVG Real Estate

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.