Innovatieprijs voor Jan van der Tempel (Ampelmann)

Innovatieprijs voor Jan van der Tempel (Ampelmann)

29 november 2016Jan van der Tempel, oud-CEO Ampelmann, heeft de IRO Award of Excellence gekregen, een prijs die eens in de vijf jaar wordt uitgereikt aan persoon ‘die zich met zijn innovatieve ideeën onderscheidt in de olie- en gasindustrie en die de Nederlandse expertise op de kaart zet’.

De vorige winnaar Edward Heerema reikte de prijs uit.
Uit een persbericht van IRO
‘(…) Edward Heerema: “Jan van der Tempel heeft zijn sporen verdiend met zijn bijdrage aan verschillende ontwikkelingen in de offshore wind sector. Zo was hij als docent en adviseur actief betrokken bij de ontwikkelingen van verschillende offshore windparken in Europa, de VS en China. In 2002, nog tijdens zijn promotieonderzoek, bedacht hij de Ampelmann. In de zeven jaren die volgden groeide het bedrijf uit van 5 naar 300 medewerkers en werden er kantoren geopend over de gehele wereld. Inmiddels is Ampelmann een begrip geworden binnen de offshore industrie”.
Na zijn aftreden als CEO bij Ampelmann is Jan van der Tempel zich gaan richten op zijn grootste passies: onderwijs en innovatie. Met zijn nieuwe initiatief, De Oude Bibliotheek Academy, combineert hij beide. In de prachtig gerestaureerde Oude Bibliotheek van de TU Delft worden cursussen en symposia voor de offshore industrie aangeboden en werkt een team van ingenieurs aan zijn nieuwste idee: de Delft Offshore Turbine (DOT). Deze innovatieve windturbine wekt met het rondpompen van water energie op.
Het verspreiden van kennis en het ontwerpen van nieuwe toepassingen voor de offshore industrie is volgens de jury van IRO een toonbeeld van de transitie die de industrie op dit moment doormaakt. De jury is van mening dat deze transitie bij Jan van der Tempel samenkomt in één persoon en kennen hem daarvoor deze award toe. (…)’

De Oude Bibliotheek Academy
De Oude Bibliotheek Academy is opleidings- en ontmoetingscentrum voor professionals in de offshore energie-industrie (in de oude universiteitsbibliotheek in het centrum van Delft). De DOB-Academy biedt trainingen, workshops en symposia voor en door de offshore-energie-industrie.

Bronnen 
IRO, 28 november 2016: De IRO Award of Excellence gewonnen door Jan van de Tempel 
Website De Oude Bibliotheek Academy  (DOB-Academy)
Foto 1: Ampelmann; foto 2: DOB-Academy

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.