Innovaties lopen Europese miljarden mis door beperkte schaalgrootte

Opmars elektrische bus gaat hard

Door de beperkte schaal waarop projecten momenteel worden uitgerold, lopen initiatieven om het openbaar vervoer te verduurzamen miljarden aan Europees subsidiegeld mis. Daarvoor waarschuwt Zoltán Donáth, transportspecialist bij de Europese Investeringsbank. Er zijn miljarden euro’s aan subsidie ter beschikking, maar voor de bank vergen de projecten vaak een te kleine investering. 

“Het gaat nog te vaak om slechts vijf elektrische bussen en een buslijn”, vertelt Zoltán Donáth van de Europese Investeringsbank (EIB) afgelopen donderdag op de Volvo Innovation Summit in Brussel. “Dat is voor een bank een te kleine investering.”

‘Hiaat tussen traditionele subsidies en innovatieve oplossingen’

Volgens Stephane Ouaki, directeur Infrastructuur van het Europese Directoraat-Generaal voor Onderzoek & Innovatie, bestaat er een hiaat tussen de traditionele subsidies die beschikbaar zijn voor transport en openbaar vervoer, en alle innovatieve oplossingen van de afgelopen tijd, zoals elektrische en zelfrijdende voertuigen. Er zijn wel degelijk fondsen beschikbaar voor transport en stedelijk vervoer, weet hij, maar het geld wordt voornamelijk geïnvesteerd in railprojecten en lange-afstandsreizen.

De Europese commissie werkt samen met de EIB om steden toch te helpen om subsidies te vinden, stelt Ouaki. “Op die manier hoeft het niet volledig gefinancierd te worden vanuit publieke gelden. Daarbij is het wel belangrijk dat we oplossingen bedenken waarbij we de risico’s voor de bank minimaliseren. Een bank is nu eenmaal een bank. Onze samenwerking met de EIB helpt daarbij.”

Vergroten of combineren

Vervoerders hebben niet alleen de mogelijkheid om investeringen te krijgen van de EU door de schaal van elektrische bussen te vergroten, stelt Donáth. Ze kunnen ook nadenken over projecten waarbij een combinatie gemaakt wordt van elektrische bussen en een spoorproject. “Er moet geen concurrentie zijn tussen spoor en de weg”, aldus Donáth. “In een goede stadsplanning is ruimte voor alles.”

Bron:
– OVPro, 8 september 2017, ‘Europa heeft miljarden beschikbaar voor verduurzaming OV

Foto: Qbuzz Utrecht

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.