‘Insiders weten het al: VS zeggen Parijs vaarwel’


30 mei 2017
Volgens de Belgische krant De Standaard zou het besluit van Trump over het Klimaatakkoord van Parijs al vaststaan: de Verenigde Staten doen niet meer mee. De krant baseert zich op berichten van de nieuwswebsite Axios.

.
Uit het artikel van De Standaard
‘(…) Volgens ‘drie bronnen’ in het Witte Huis die zich met klimaat- en energiebeleid bezighouden, heeft de Amerikaanse president die boodschap al aan verschillende mensen overgemaakt.

Zou de uitstap als een verrassing komen?
Toch een beetje. Trump heeft altijd gezegd dat hij af wil van het klimaatakkoord, dat in zijn ogen schadelijk is voor de Amerikaanse economie. Maar hij schoof de beslissing wel almaar voor zich uit. Dat leidde tot speculatie dat hij een bocht voorbereidde. (…)

Versnelt een Amerikaanse uitstap de opwarming?
Daarover zijn de wetenschappers het oneens. Economen en energie-experts wijzen erop dat gas – toch een relatief schone brandstof – te goedkoop is geworden om steenkool in de VS nog een kans te geven.
Klimaatwetenschappers komen met verschillende scenario’s. Volgens de meest pessimistische doet een Amerikaanse uitstap de opwarming met 0,3 graden extra toenemen tegen 2100. Anderen houden het op 0,1 of 0,2 graden extra. En volgens John Schelln­huber, de directeur van het befaamde Potsdam Instituut voor Klimaatonderzoek, maakt het zelfs niet zoveel uit. ‘Tien jaar geleden zou een Amerikaanse uitstap de wereld in shock hebben achtergelaten, maar nu werken de andere landen gewoon voort aan een schonere toekomst.’

Schieten de VS dan vooral ­zichzelf in de voet?
Daar lijkt het toch op. Binnen de VS zullen staten doorgaan met investeringen in groene energie. Californië en New York hebben dat al expliciet gezegd. Ook in de Rust Belt zal verder geïnvesteerd worden in wind- en zonne-energie. Alleen zullen die investeerders in een economisch en politiek vijandelijker klimaat terechtkomen. Trump is nu al bezig grote geldstromen voor groen beleid te schrappen. (…)’

Bronnen
De Standaard, 29 mei 2017: Insiders weten het: VS zeggen Parijs vaarwel (via Blendle)

Foto: www.donaldjtrump.com

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.