‘Inspectiediensten in Nederland niet onafhankelijk’

‘Inspectiediensten in Nederland niet onafhankelijk’

19 september 2016Tjibbe Joustra en Pieter van Vollenhove noemen de inspectiediensten in Nederland ‘traag en niet onafhankelijk’. Ze reageren daarmee op de de problemen bij het nucleaire instituut NRG in Petten, maar noemen ook de problemen rond de gaswinning in Groningen.

Tjibbe Joustra is voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) en Pieter van Vollenhoven is de oud-voorzitter van de raad.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Die problemen [in Petten] waren al langere tijd bekend bij de nucleaire inspectiedienst ANVS. Toch deed die er onvoldoende mee, zeggen bronnen tegen de NOS. Het voorbeeld staat volgens Van Vollenhoven en Joustra niet op zichzelf: keer op keer zou blijken dat inspecties in Nederland te traag of helemaal niet reageren op signalen. Het is een bron van ergernis bij de twee veiligheidsexperts. Zij vinden dat het functioneren van toezichthouders hoger op de politieke agenda moet komen. De mannen grossieren in voorbeelden: of het nu gaat om explosiegevaar bij het tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek, de problemen in de vleesindustrie of de aardbevingen als gevolg van gaswinning in Groningen, bij alle voorbeelden kregen de betreffende inspectiediensten veel kritiek.
Nederland telt tientallen toezichthouders. De terreinen die ze bestrijken, zijn zeer divers. Maar “de algemene noemer is dat de onafhankelijkheid van de inspectie onvoldoende blijkt”, zegt Joustra. (…)

Gaswinning
Volgens voorzitter Joustra van de Onderzoeksraad zijn er overigens al wel stappen ter verbetering gezet. Dit is gebeurd na kritiek van zijn raad op de inspectie die toezicht houdt op de gaswinning in Groningen. (…)

Nationale inspectie
Van Vollenhoven ziet een oplossing: voeg alle inspecties samen tot een nationale inspectie. Zodat ze allemaal dezelfde taakstelling krijgen, ze onafhankelijker worden en primair het publieke belang kunnen dienen. Ook vindt hij dat het personeel beter opgeleid moet worden, zodat de kwaliteit van de inspecties beter wordt. (…)’

Bronnen
NOS, 18 september 2016: ‘Inspectiediensten in Nederland niet onafhankelijk’

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.