‘Internationaal Strafhof moet ook over klimaatmisdaden gaan oordelen’

21 november 2016Het Internationaal Strafhof zou ook klimaatmisdaden moeten kunnen vervolgen. Dat pleidooi komt van de kleine eilandstaat Vanuatu dat nu al bedreigd wordt door de gevolgen van klimaatverandering.

Het pleidooi van Vanuatu komt op een moment dat het in Den Haag gevestigde Internationaal Strafhof sterk bekritiseerd wordt. Gambia, Burundi en Zuid-Afrika hebben hun vertrek uit het strafhof-verdrag aangekondigd omdat zij vinden dat het Hof zijn aandacht te eenzijdig richt op misdaden in Afrika.
Het Internationaal Strafhof (International Criminal Court/Cour Pénale Internationale, ICC/CPI) is een permanent hof voor het vervolgen van personen die verdacht worden van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden.
Het probleem rond het Hof is dat vele landen zich niet hebben aangesloten bij het strafhof-verdrag, waardoor de aandacht van het Hof tot alleen de deelnemende landen beperkt is.

Uit een persbericht van ‘Stop ecocide’
‘(…) Als het Internationaal Strafhof zijn mandaat verbreedt tot het bestrijden van klimaatmisdaden, kan het op het toetreden van vele nieuwe verdragspartijen rekenen: de kleine eilandsstaten en andere landen die als eerste getroffen worden door de ecologische crisis en klimaatverandering. (…) De kleine eilandstaat Vanuatu hield zijn eerste toespraak ooit voor de Assembly of State Parties van het Internationaal Strafhof. Vanuatu deed een appel op het Strafhof om solidair te zijn met het lot van de kleine eilandstaten, en om prioriteit te geven aan het vervolgen van misdaden onder het Statuut van Rome die het gevolg zijn van, of resulteren in, de vernietiging van het milieu.
Vanuatu riep daarmee op tot een breder mandaat voor het strafhof. Het Hof zou klimaatmisdaden moeten kunnen vervolgen: het in strijd met internationale klimaatafspraken actief bijdragen aan klimaatverandering door fossiele bedrijven te bevoordelen, of het nalaten door overheden om CO2-emissies snel genoeg te reduceren. (…)
Het Internationaal Strafhof kan zijn bestaansrecht vernieuwen door één van de grootste bedreigingen van de veiligheid en vrede aan te pakken: klimaatverandering. (…)’

Bronnen
Stop Ecocide, persbericht én tekst toespraak Vanuatu, 19 november 2016: Erkenning klimaatmisdaden mogelijk redding Internationaal Strafhof
Foto: Internationaal Strafhof

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.