Internetgebruik: e-mailtje pakweg 20 gr CO2

29 september 2015 – Een e-mailtje van een megabyte (1 MB) dat gedurende vijf minuten op het scherm wordt gelezen en niet wordt geprint is in totaal verantwoordelijk voor 20 g CO2. Dat lijkt niet veel, maar in totaal is het internetgebruik is Europa verantwoordelijk voor 2% van de CO2-uitstoot.

Sibelga, een netbeheerder in België, heeft een zeer complete website opgezet met energiebesparingsadviezen: www.energids.be. De site doet ook uit de doeken hoeveel energie internetgebruik kost en wat daarvan de CO2-uitstoot is.

Uit een bericht van Energids.be
‘(…) Internetgebruik brengt een aanzienlijke CO2-uitstoot met zich mee. In Europa neemt informatie- en communicatietechnologie (ICT) ongeveer 2% van de uitstoot van broeikasgassen voor haar rekening. Tegen 2020 zou dit cijfer nog met 10% toenemen tot 2,2% van de wereldwijde uitstoot.

  • Een e-mail van een megabyte (1 MB) die gedurende vijf minuten op het scherm wordt gelezen en niet wordt geprint is in totaal verantwoordelijk voor 20 g CO2. Een jaar lang twintig e-mails per dag lezen komt overeen met de CO2 die wordt uitgestoten wanneer ruim 1.000 km met de auto wordt afgelegd.
  • Wanneer een surfer een internetadres zoekt, kost dat 3,4 Wh, wat ongeveer 0,8 g CO2-equivalent vertegenwoordigt. Dat loopt echter op tot 10 g als de zoekopdracht via een zoekmachine wordt uitgevoerd en vijf resultaten oplevert. In de veronderstelling dat een surfer gemiddeld 2,6 keer per dag op het internet zoekt, kan worden gesteld dat daarbij 9,9 kilo CO2-equivalenten per jaar wordt uitgestoten.
  • Ook datacentra zijn grote stroomverbruikers. In 2010 namen die centra met hun miljoenen servers tussen 1,1 en 1,5% van alle stroomverbruik ter wereld voor hun rekening. En wist u dat een van de datacentra van Microsoft in de VS 48 megawatt/h per jaar verbruikt? Dat is het equivalent van het vermogen dat 40.000 huizen verbruiken.
  • Om zijn honderden miljoenen gebruikers van dienst te zijn, gebruikt Facebook ongeveer 60.000 servers die de klok rond draaien en enkele duizenden servers om gegevens op te slaan. Om die hele installatie te laten werken, is een vermogen van 18 megawatt (MW) nodig, wat neerkomt op een verbruik van minstens 200.000.000 kWh per jaar. Dat is de energie die iets meer dan 70.000 Brusselse gezinnen in een jaar zouden verbruiken! De datacentra van Facebook stoten 120.000 ton CO2 per jaar uit, wat overeenkomt met iets meer dan 10 miljoen ritten over de hele Brusselse Ring (75 km) in een gemiddelde auto die 150 g CO2/km uitstoot. (…)’

Bronnen
Energids.be: Het internet: gulziger in verbruik dan gedacht!

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.