Internetsector wil kernenergie voor betrouwbare stroomvoorziening

Internetsector wil kernenergie voor betrouwbare stroomvoorziening

10 februari 2016De internetsector maakt zich zorgen over de betrouwbaarheid van de Nederlandse stroomvoorziening. Michiel Steltman, directeur van Digitale Infrastructuur Nederland (DINL), pleit in het FD voor meer aandacht voor kernenergie om een stabiele energievoorziening te garanderen. 

Steltman in het FD
‘(…) “Stroom moet in de digitale economie te allen tijde beschikbaar zijn, zeker als we straks allerlei apparaten op internet aansluiten en zelfrijdende auto’s krijgen.” (…)
“Alle aandacht voor vergroening en lokale opwekking is prima, maar het is buitengewoon onverstandig de optie voor centrale opwekking, bijvoorbeeld door middel van kernenergie, bij voorbaat uit te sluiten.” (…)’

De Tweede Kamer noemde de digitale infrastructuur, na de Rotterdamse haven en Schiphol, de ‘derde mainport’ van Nederland. Steeds meer datacentra vestigen zich in Nederland. Google bouwt nog aan het eerste datacentrum in de Eemshaven, maar vroeg al vergunningen aan voor drie andere, aldus het FD. Ook in de rest van Nederland groeit het aantal internetdienstverleners.

Met de digitale sector, groeit ook de vraag naar stroom. In Amsterdam steeg het stroomverbruik voor de ICT-sector tussen 2010 en 2013 met 15,8 procent, zo berekende het CBS.

‘(…) Netbeheerder Liander, verantwoordelijk voor het aansluiten van de datacenters op het elektriciteitsnet in de regio, voorspelt een verdubbeling van de groei in de komende vijf jaar. (…)’

De internetdienstverlening heeft niet alleen veel stroom nodig, maar ook een stabiele elektriciteitsvoorziening. Steeds meer stroom wordt decentraal opgewekt uit wind en zon. De branche maakt zich zorgen over wat dat doet met de betrouwbaarheid van de stroomlevering. Steltman pleit ervoor kernenergie nadrukkelijk mee te nemen in de plannen voor een nieuw energiesysteem.

Uit een ander bericht van het FD
‘(…) “Kernenergie krijgt in Nederland meteen een rode vlag. Waarom? Met de huidige technologie kan het veilig. (…) We hebben zoveel vertrouwen in de technologische ontwikkelingen die de opslag- en distributieproblemen van het netwerk moeten oplossen. Waarom dan niet ook in veilige en schone nucleaire toepassingen?” (…)’

Het ministerie van EZ wijst er in een reactie op dat de energievoorziening in Nederland uiterst betrouwbaar is en dat in het Energierapport 2016 de optie kernenergie nadrukkelijk niet wordt uitgesloten.

Bronnen
Financieele Dagblad, 10 februari 2016: Internetsector pleit voor kernenergie (registratie)
Financieele Dagblad, 10 februari 2016: ‘Leveringszekerheid kerncentrales kan concurrentievoordeel opleveren’ (registratie)
FluxEnergie, 12 maart 2015: Stroomgebruik ICT-sector Amsterdam fors gestegen

Foto: Bouwplaats datacentrum Google in de Eemshaven (Groningen Seaports)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.