Interview met Kamp en Dijksma over CO2-reductie:
‘Er zijn maar weinig mogelijkheden’

Interview met Kamp en Dijksma over CO2-reductie: ‘Er zijn maar weinig mogelijkheden’

11 april 2016 – Er is in het afgelopen jaar van alles onderzocht, maar de oogst aan reductiemogelijkheden is zeer beperkt melden minister Kamp (EZ) en staatssecretaris Dijksma (I&M) in een interview afgelopen zaterdag in Trouw over die die dag gepubliceerde CO2-reductieplannen van het kabinet.

Uit het interview van Trouw
‘(…) Heel veel mogelijkheden zijn er niet, vertelt minister Henk Kamp (VVD, economische zaken). “We zitten aan de grens van wat we kunnen. We moeten alles wat technisch kan uit de kast halen om doelstellingen te halen. Daarom hebben we in kaart gebracht wat we naast de maatregelen uit het energieakkoord kunnen doen om onze doelen te bereiken. Nederland vaart scherp aan de wind.” Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, milieu): “Dat onderzoek leverde geen menukaart met talloze opties op.” (…)

Kolencentrales
Dijksma: “Gelet op de kwaliteit van de kolencentrales die verspreid over heel Europa staan, ligt het niet voor de hand de drie nieuwste centrales in Nederland, state of the art, als eerste dicht te doen. Deze zijn zeker 15 procent efficiënter dan de andere.” (…) “Je wilt een waterbedeffect voorkomen. Dat je hier een kolencentrale sluit en elders energie moet inslaan die veel vervuilender is.”
Kamp: “Het klimaat is er niet bij gebaat als wij ter vervanging elektriciteit gaan importeren die in Duitsland met bruinkool is opgewekt. Met name de twee nieuwe centrales in Rotterdam lenen zich uitstekend voor de afvang en opslag van CO2. Je kunt het via een pijpleiding naar de kassen in het Westland transporteren of je brengt het via een pijpleiding naar een veld onder de Noordzee. Er zijn trouwens interessante technische ontwikkelingen gaande om te zorgen dat kolencentrales straks niet vervuilender zijn dan gascentrales.” (…)

Bronnen
Trouw, 9 april 2016: CO2-reductie: Nederland heeft geen uitgebreide menukaart
Foto: RWE-centrale Eemshaven (foto Essent/Koos Boertjens). Portretfoto’s: Rijksoverheid

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.