Investeerder: ‘Is overname BG door Shell wel verstandig?’

15 december 2015Terwijl de olieprijs maandag verder zakte, maakte Shell bekend dat de overname van British Gas nog eens 2800 banen gaat kosten. Investeerder Standard Life oppert of het misschien verstandiger is van de overname af te zien. 

Er ligt Shell nog weinig in de weg voor de overname van British Gas. China gaf maandag toestemming voor de overname van British Gas. De mededingingsautoriteiten in de EU, Brazilië en Australië hadden hun toestemming al eerder gegeven.

Shell stelt dat de overname in 2016 een feit kan zijn, maar het concern kan nog onder de deal uit als het 750 miljoen pond boete betaalt.

Uit een bericht van de Telegraaf
‘(…) de grote investeerder Standard Life [opperde] maandag dat het wellicht beter is de boete te betalen.
Bij de huidige olieprijs zou de deal ’economisch niet zinnig’ zijn. In april ging Shell er nog vanuit dat nog de olieprijs binnen afzienbare tijd zou terugkeren naar $70 tot $90 per vat. (…)’

Een maand geleden stelde Shell nog dat de overname van British Gas 40 procent meer ging opleveren aan synergievoordelen, namelijk 3,5 miljard dollar in plaats van 2,5 miljard. Bovendien wil het bedrijf de focus meer op gas leggen. Ondanks het grote kwartaalverlies, zouden de overname van BG en het dividend niet in gevaar komen, zo stelde Van Beurden destijds.

Hij lijkt vooralsnog bij dat standpunt te blijven. De overname van British Gas loopt op schema. En ook het dividend wordt niet aangepast. Maar beleggers gaan wel anders tegen de aandelen van Shell aankijken, stelt het FD.

Uit een bericht van het FD
‘(…) “Never sell Shell”, luidt een oude beurswijsheid. De oliemaatschappij is een van ’s wereld grootste bedrijven, een mastodont in de AEX en de hoeksteen van veel beleggingsportefeuilles. Maar de koers is dit jaar 28% gedaald en de olieprijs blijft zakken. Beleggen in Shell staat onder druk. (…)’

Bronnen
Telegraaf, 15 december 2015: Parijs geeft olieprijs tik (via Blendle)
FD, 14 december 2015: Shell biedt spectaculair dividend maar beleggers zijn huiverig (registratie)
FluxEnergie, 5 november 2015: Verandering en uitverkoop bij Shell, maar deal BG gaat door

Zie ook 
FluxEnergie, 15 december 2015: Duikvlucht olieprijzen gaat door
FluxEnergie, 15 december 2015: Overname BG door Shell kost 2800 banen

Foto: BG Bolivia (Foto BG Group)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.