Investeerders en verzekeraars: ‘Stop subsidies op fossiel’

Investeerders en verzekeraars: ‘Stop subsidies op fossiel’

21 februari 2017Gericht op de G20 van vorige week hebben grote investeerders en verzekeraars opgeroepen alle subsidies op fossiele brandstoffen te stoppen, uiterlijk over drie jaar. Aegon was een van de initiatiefnemers. De oproep bleef onbeantwoord, net als een vergelijkbare oproep vorig jaar.

Uit een persbericht van Aegon
‘(…) Aegon Asset Management roept samen met 15 andere grote investeerders en verzekeraars de G20 op om subsidies op fossiele brandstoffen te beëindigen. Gezamenlijk beheren de bedrijven meer dan 2.8 biljoen dollar (2.800.000.000.000).
Aegon roept samen met haar partnerorganisaties op om een duidelijke deadline te stellen voor het uitfaseren van subsidies en publieke financiering voor fossiele brandstoffen (…). Aegon is al langer bezig met klimaatverandering, door te investeringen in groene energie, waaronder wind- en zonne energie projecten. Daaarnaast investeert Aegon sinds vorig jaar niet langer niet in kolenmijnen. Marc van Weede, hoofd strategie en duurzaamheid Aegon N.V.: ‘De gevolgen van klimaatverandering zijn onomkeerbaar. We zijn verheugd dat we met een krachtige coalitie de subsidies voor fossiele brandstoffen bespreekbaar kunnen maken, omdat we geloven dat deze subsidies de overstap naar groene energie vertragen’.
Eerder (…) publiceerde de ‘Global Subsidies Initiative and the Overseas Development Institute’ een rapport waarin zij stellen dat het beëindigen van de subsidies op fossiele brandstoffen hetzelfde effect heeft als het wegnemen van alle emissies veroorzaakt door de luchtvaart. Gezamelijk geven G20 overheden ongeveer 444 miljard dollar per jaar uit aan het ondersteunen van deze vervuilende industrie, ondanks de wens op klimaatverandering tegen te houden. Het opheffen van subsidies zou een besparing in gebruik van fossiele brandstoffen betekenen ter grootte van de olie voorraad van de Verenigde Staten en Noorwegen samen. Shelagh Whitley, hoofd van het Overseas Development Institute’s Climate and Energy onderzoeks programma: ‘Internationale investeerders en verzekeraars geven een duidelijke boodschap af aan overheden: het gebruik van publiek geld voor subsidies aan fossiele brandtoffen is niet alleen slecht voor de planeet, maar ook slecht economisch beleid’. (…)’

De oproep was gericht op de G20 van 16 en 17 februari in Duitsland. De oproep werd echter tot op vandaag niet beantwoord. Vorig jaar deden verzekeraars een vergelijkbare oproep aan de G20. Toen deden ze er zelfs een concept-verklaring bij, Ook zonder merkbaar resultaat.

De G20 wil overigens niet doof zijn voor de aanpak van klimaatproblemen.
Uit een bericht van de G20
‘(…) Apart from purely economic issues, G20 resolutions have also provided key impetus for the conclusion of binding agreements at the United Nations level. Climate policy is the latest example. After the G7 expressed its commitment to adopting an ambitious world climate agreement in order to limit global warming to a maximum of 2°C, the G20 expressed its support of this goal. The United Nations Climate Change Conference in Paris in December 2015 adopted a legally binding international climate agreement designed to keep global warming significantly below 2°C. (…)’

Bronnen
Aegon, 15 februari 2017: Grote investeerders en verzekeraars roepen G20 op om subsidies op fossiele brandstoffen te beëindigen voor 2020. 
G20,
Zie ook
FluxEnergie, 31 augustus 2017: Verzekeraars vragen G20 subsidie op fossiele energie af te schaffen
Foto: Go Fossil Free

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.