Irak is voor bevriezing olieproductie, maar voert ook productie op

31 augustus 2016Op de dag dat de Irakese premier stelt vóór een bevriezing van de olieproductie te zijn, maakt Iran bekend de olieproductie op te schroeven naar 200.000 vaten olie per dag aan het einde van dit jaar. Ook Irak voert de oliewinning op.

De Irakese premier Haider al-Abadi maakte bekend dat Irak in zal stemmen met een bevriezing van de olieproductie. Hij deed dat in aanloop naar de gesprekken van grote olieproducenten in september over een eventuele maximale olieproductie.

In april werd ook gepoogd een quotum af te spreken, maar die gesprekken mislukten. Iran weigerde deel te nemen aan de gesprekken en Saoedi-Arabië wilde alleen een bevriezing van de productie als ook Iran zou meedoen. Analisten zijn ook nu sceptisch over het slagen van de besprekingen, aldus de Financial Times.

Ondanks dat Irak de bevriezing van de olieproductie zegt te steunen, voerde het land onlangs de productie fors op, onder meer door de olievelden in Kirkuk weer in gebruik te nemen, aldus de Financial Times.

Verder is voor een afspraak in Algiers volgende maand ook de instemming van Saoedi-Arabië en Iran nodig, aldus de Wall Street Journal. Het is de vraag of die er komt. De olieminister van Saoedi-Arabië, Khalid al Falih, vorige week weten niet te geloven dat een ‘significante’ interventie op de markt noodzakelijk was, aldus de Financial Times. De productie van Saoedi-Arabië was in juli op recordhoogte.

Iran, dat na de opheffing van de sancties tegen het land de olieproductie weer fors opvoert, liet dinsdag weten aan het einde van dit jaar 200.000 vaten per dag te willen produceren. Het land heeft gezegd olieminister Bijan Zanganeh naar Algiers te sturen, maar heeft nog niet officieel toegezegd deel te nemen aan de onderhandelingen, aldus de Financial Times.

De onzekerheid over het succes van de besprekingen in Algiers over een bevriezing van de olieproductie zorgde – samen met de verwachting dat de Amerikaanse oliereserves zullen stijgen – voor een daling van de olieprijs, aldus de Wall Street Journal.

Bronnen
Financial Times, 30 augustus 2016: Iraq gives backing to Opec output freeze (registratie)
Wall Street Journal, 30 augustus 2016: Prime Minister Says Iraq Supports a Freeze on OPEC Oil Production (via Blendle)
Wall Street Journal, 30 augustus 2016: Oil Slides on OPEC Uncertainty, Inventory Forecast (via Blendle)
FluxEnergie, 18 april 2016: Gesprekken over beperking olieproductie mislukt

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.