Irak steunt bevriezing olieproductie, Iran minder enthousiast

Irak steunt bevriezing olieproductie, Iran minder enthousiast

19 februari 2016Irak steunt het voorstel van Saoedi-Arabië, Rusland, Qatar en Venezuela om de olieproductie te bevriezen. Iran vindt het een goed plan, maar wil zelf de olieproductie – na jaren van sancties – juist laten groeien.

Dinsdag spraken Saoedi-Arabië, Rusland, Qatar en Venezuela af hun olieproductie te bevriezen op het niveau van 11 januari in een poging de olieprijs weer omhoog te stuwen. Voorwaarde van de bevriezing was dat andere grote olieproducenten mee zouden doen.

Irak heeft zich donderdag, redelijk onverwacht, bij de groep aangesloten. Een woordvoerder van het ministerie van olie liet aan de Washington Post weten dat het land lijdt onder de lage olieprijs.

De woordvoerder in een bericht van de Washington Post
‘(…) “Iraq can sacrifice in freezing its production because it’s going to lead to an increase in oil prices. . . . What’s the benefit of selling oil with low prices?”

Ook Irak stelt de voorwaarde dat andere landen meedoen. Op Iran hoeft het daarbij niet te rekenen. Iran reageerde woensdag al op het plan. De Iraanse olieminister Bijan Namdar Zanganeh ziet het voorstel als een goede stap naar herstel van de olieprijs. Over de bijdrage van Iran liet hij zich niet duidelijk uit. De Iraanse afgevaardigde bij de Opec, Mehdi Asali, was wel duidelijk. Iran hoeft niet mee te doen, laat hij weten in de Shargh Daily.

Washington Post citeert Asali in de Shargh Daily (alleen beschikbaar in Arabisch)
‘(…) “Asking Iran to freeze its oil production level is illogical. . . . When Iran was under sanctions, some countries raised their output and they caused the drop in oil prices.” (…)’

Iran is juist hard bezig de olieproductie te vergroten naar het niveau van vóór de westerse sancties, aldus Asali.

Bronnen
Washington Post, 18 februari 2016: Iraq open to limit on oil output, but Iran rejects effort
Wall Street Journal, 18 februari 2016: Iraq to Cap Oil Output If Other Producers Follow Suit
Financial Times, 17 februari 2016: Iran gives oil freeze plan cautious welcome
Foto: Shell

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.