Is methaanuitstoot in Nederlandse olie- en gassector echt zo laag?

4 juli 2016Ondanks de relatief grote gaswinning, is de methaanuitstoot in Nederland opvallend laag. Mark Brownstein van de Amerikaanse milieuorganisatie Environmental Defense Fund roept op tot nieuw onderzoek naar methaanlekkage in de olie- en gaswinning.

De uitstoot van het krachtige broeikasgas methaan is in Nederland slechts een fractie van die in Duitsland, terwijl de gasproductie veel groter is. Door de gaswinning zou een grotere uitstoot van methaan – een krachtig broeikasgas – verwacht worden. Dat kan twee dingen betekenen volgens Brownstein.

Uit een bericht van het FD
‘(…) “Nederland heeft uitzonderlijk goede operationele vaardigheden bij de gaswinning en distributie, of de officieel gebruikte methodologie moet worden herzien. We weten niet welke van de twee het is, maar roepen Nederland als grootste gasland in Europa een groot veldonderzoek te doen naar methaanemissies.” (…)’

Brownstein sprak in Nederland onlangs onder meer met Shell, TNO en de overheid om de methaanuitstoot opnieuw te onderzoeken, aldus het FD. Het Environmental Defence Fund (EDF) zet zich (onder andere) in voor het terugdringen van methaanuitstoot in de olie- en gassector.

‘(…) Op landelijk niveau zijn er wel data beschikbaar, maar ’de laatste methaanemissiemetingen ten gevolge van olie- en gasactiviteiten in Nederland zijn ruim 20 jaar geleden gedaan door TNO’, zegt Rene Peters, directeur gastechnologie bij TNO. (…)’

TNO voelt wel voor een onderzoek, maar ziet graag dat bedrijven als Shell en Gasunie meewerken. Shell wil tegenover het FD nog niet zeggen of het meewerkt.

Vooruitlopend op het onderzoek, verwacht Peters dat de methaanlekkage in Nederland laag zal blijken te zijn door de strenge regelgeving.

‘(…) “Dan zou dat een argument kunnen zijn voor meer gaswinning in bijvoorbeeld de kleine velden en voor minder import vanuit bijvoorbeeld een land als Rusland, waar de lekkage als gevolg van verouderde en roestende pijpleidingen vele malen groter is.” (…)’

Bronnen
FD, 4 juli 2016: Opvallend lage methaanemissie in Nederlandse olie- en gassector
Environmental Defence Fund over methaan

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.