ISDE: nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie in huis

151215-NweSubsReg

15 december 2015 – Burgers en ondernemers kunnen subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels. De nieuwe regeling heet: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Er zit 70 mln euro in de pot. 

Uit een bericht van de Rijksoverheid
‘(…) De voorwaarden van de subsidieregeling, waarin staat hoeveel subsidie er per apparaat precies kan worden aangevraagd, zijn vandaag gepubliceerd.
Minister Henk Kamp (Economische Zaken): “Onze energievoorziening gaat de komende jaren veranderen. Nederlandse huizen en bedrijven zullen in de toekomst minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Ook levert het huishoudens een flink lagere energierekening op. Deze ontwikkeling wil het kabinet onder andere stimuleren via deze nieuwe subsidieregeling. De overstap naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen met alle Nederlanders worden gemaakt.”

Zonneboiler
De subsidie is beschikbaar voor verschillende apparaten. Via een zonneboiler wordt zonlicht omgezet naar warmte voor het verwarmen van ruimtes of water. Een zonneboiler levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de 130 euro per jaar en kost tussen de 2.000 en 5.000 euro. Een huishouden kan hiervoor gemiddeld een subsidie van € 650 euro aanvragen, afhankelijk van het type zonneboiler.

Warmtepomp
Een warmtepomp is een apparaat dat warmte uit de lucht, bodem of het grondwater warmte haalt en geschikt maakt voor het verwarmen van ruimtes of water. In bestaande woningen wordt vaak gebruik gemaakt van hybride warmtepompen, die gecombineerd worden met CV-ketels.
Een hybride warmtepomp levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van tussen de 200 en 300 euro per jaar en kost tussen de 5.000 en 7.000 euro. Een huishouden kan hiervoor tot 1.500 euro subsidie aanvragen, afhankelijk van het type warmtepomp.

Pelletkachel
In een pelletkachel worden houtpellets van samengeperst houtafval verbrand, waarmee een woning kan worden verwarmd. De kachel lijkt qua uiterlijk op een houtkachel, maar is veel energiezuiniger. Een pelletkachel levert een gemiddeld huishouden een besparing op de energierekening op van rond de 490 euro per jaar en kost gemiddeld 4.000 euro. Een huishouden kan hiervoor 500 euro subsidie aanvragen. Bij pelletkachels met een vermogen boven de 10 kilowatt komt hier voor iedere extra kilowatt nog 50 euro aan subsidie bovenop.

Daarnaast: leningen via Nationaal Energiebespaarfonds
Naast de nieuwe subsidieregeling kunnen woningeigenaren die willen investeren in een energiezuiniger huis sinds begin vorig jaar ook een beroep doen op het Nationaal Energiebespaarfonds , waarbij een lening kan worden afgesloten om bijvoorbeeld de aanschaf van hoogrendementsglas, dakisolatie of zonnepanelen te financieren. (…)’

Bronnen
RVO, 15 december 2015: Nieuwe subsidieregeling voor duurzame energie in huis
RVO, 15 december 2015: Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)
Website Nationaal Energiebespaarfonds: Ikinvesteerslim.nl

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.