Jan Rotmans: ‘Geef burgers de ruimte, en doe dat snel’

Jan Rotmans: ‘Geef burgers de ruimte, en doe dat snel’

21 juni 2016Geef burgers de ruimte voor duurzame transities. En doe het snel want we hebben nog maar heel weinig tijd. Aldus de Rotterdamse hoogleraar Jan Rotmans op een Vlaamse studiedag.

Op een dag die de Vlaamse overheid organiseerde over Sustainable Development Goals (sdg’s) was Jan Rotmans, hoogleraar duurzame transities en systeeminnovaties aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, een van de sprekers.
Hij zette de noodzaak van duurzame transities stevig neer: ‘Er is nog maar twintig jaar om een echte ramp te voorkomen, en zelfs als het bewustzijn groeit en er stappen vooruit worden gezet, het gaat véél te traag’.

MO Mondiaal Nieuws sprak met hem en hoorde dat Rotmans niet optimistisch is over de toestand in Vlaanderen.
Uit het MO-artikel
‘(…) [Jan Rotmans:]”Vlaanderen heeft een gigantisch energieprobleem. Er moet heel dringend werk gemaakt worden van een veel grotere aanwezigheid van duurzame energie. Om het klimaat te verbeteren moeten we in de eerste plaats eens kijken naar de woningvoorraad.
En waarom dringt het elektrisch vervoer trouwens niet door in België? België is nochtans een klein land, de afstand om met een elektrische auto te toeren, kan dus geen probleem zijn. Ook de vervuiling is zo’n heikel punt.
Het gebruik van fossiele energie moet drastisch naar beneden en het aandeel van zonne- en windenergie drastisch naar omhoog. Is het fabriceren van zonnepanelen ook vervuilend? Alles wijst er op dat het maken van zonnepanelen nog altijd veel beter is ongehinderd verder gaan met het gebruik van fossiele energie zoals we nu doen.” (…)

Politiek moet burger de ruimte geven
U zegt dat de politiek een deel van het probleem is, niet van de oplossing. Kan de politiek dan nog wel een rol spelen in wat u een noodzakelijke periode van kanteling noemt?
“Eerst en vooral moet de politiek de burger eindelijk opnieuw ruimte geven. Politici moeten minder bezig zijn met het eindeloos toevoegen van nieuwe regels, en eerder investeren in de mensen en op die manier kijken waar we naartoe kunnen evolueren als maatschappij.
De burgers moeten daarentegen ook niet alles laten afhangen van de politici. Er zijn al veel burgerinitiatieven, maar het kunnen er nog meer zijn. Het leiderschap zit in ons, als burgers. We kunnen dit heus wel.” (…)’

Bronnen
MO Mondiaal Nieuws, 19 juni 2016: Jan Rotmans: ‘Creatievelingen kunnen het systeem onderuit halen, niemand anders’
Archieffoto Transition Academy foto CC webted (CC BY-NC-ND 2.0)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.