Jan Terlouw: ‘Schandalig hoe wij met energie omgaan’

19 januari 2015 – Jan Terlouw vindt het schandalig hoe we met energie omgaan. ‘We bezorgen onze kleinkinderen grote problemen en het is helemaal niet nodig. Er is genoeg duurzame energie, maar we doen het niet en dat maakt mij kwaad.’

In het NCRV-programma De Verwondering van zondag 18 januari 2015 sprak Annemiek Schrijver met Jan Terlouw, schrijver en voormalig politicus van D66. Hij gaf onder andere uiting aan zijn zorgen over hoe de wereld met energie omgaat.

Transcriptie van die passage:
Onze planeet bestaat 4,5 miljard jaar. En er zijn enorme veranderingen altijd geweest, maar op een tijdschaal van tienduizenden tot honderdduizenden miljoenen jaren. Nu zijn mensen zo invloedrijk geworden dat we nu dingen veranderen in honderden jaren door het verbranden van al die fossielen. En dat is een tijdsschaal die ons aangaat; honderden jaren daar kunnen we iets mee. Dat wij in honderd jaar de aarde zo veranderen dat onze kleinkinderen daar grote problemen mee krijgen, dat vind ik volstrekt onverantwoord en dat is ook helemaal niet nodig. Het is heel goed oplosbaar; er is méér dan genoeg duurzame energie. En we kunnen als we dat willen – ook zonder dat de welvaart veel achteruitgaat – dat probleem oplossen en we doen het niet. En dat maakt mij heel kwaad. We doen het pas als er grote rampen komen en dat vind ik schandalig.
AS: Dus wij zijn slechte rentmeesters?
Ja, dat moeten we anders doen.
Heb jij daar een taak in?
Ja, daar heb ik een taak in. Want ik kan als natuurkundige redelijk zien wat er aan de hand is. En ik weet hoe de politiek zo’n beetje werkt. Dus ik zeg dat, in mijn eigen partij en ik zeg het in toespraken en ik tracht het uit te dragen: ‘Mensen doe wat nodig is en wat prima kan’.

 

Bron
TV-programma ‘De Verwondering’ (NCRV), 18 januari 2015 (vanaf 19’46” tot 24’00”)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.