foto: Jorrit Lousberg

Johan Cruijff Arena wint milieuprijs Green Apple Award

Cruijff Arena

De Amsterdamse Johan Cruijff Arena heeft, met het grootste Europese energieopslagsysteem met batterijen uit elektrische voertuigen toepast in een commercieel complex, de internationale Green Apple Award voor ‘environmental best practice’ gewonnen. Het werd verkozen uit ruim achthonderd internationale nominaties.

Het 3 megawatt opslagsysteem in het grootste multifunctionele stadion van Nederland zorgt voor een betrouwbaardere en efficiëntere energievoorziening en -gebruik voor het stadion, de bezoekers, de omgeving en het Nederlandse stroomnetwerk. De combinatie van de Eaton converters en de batterijen uit 148 Nissan Leafs creëert ook een circulaire economie voor batterijen van elektrische voertuigen. Het maakt gebruikt van zowel nieuwe als gebruikte batterijen. Dit systeem kwam tot stand dankzij de samenwerking van powermanagementbedrijf Eaton, Nissan, bouwgroep Bam, technologieplatform The Mobility House en de Johan Cruijff Arena, met steun van het Amsterdams Klimaat- en Energiefonds en Interreg.

De Johan Cruijff Arena is de thuisbasis van AFC Ajax en het podium voor het Nederlands elftal, grote concerten, dansevenementen en zakelijke bijeenkomsten. Hij verwelkomt jaarlijks meer dan twee miljoen bezoekers. Het energieopslagsysteem speelt een belangrijke rol bij het in balans brengen van vraag en aanbod van energie in Arena. De capaciteit van 3 megawatt betekent dat de energie van de 4.200 zonnepanelen op het Arena-dak optimaal kan worden opgeslagen en gebruikt. Het energieopslagsysteem levert back-up energie. Daardoor zijn er minder dieselgeneratoren nodig. Bovendien ontlast het systeem het energienet door de piekgebruiken tijdens concerten af te vlakken.

De Green Apple Awards werden in 1994 in het leven geroepen. Ze zijn inmiddels internationaal erkend als bekroning van duurzaamheidsinspanningen van bedrijven, besturen, gemeenschappen en landen. De awards zijn een initiatief van The Green Organisation, een internationale, niet-politieke en niet-commerciële milieugroep. Ze Green Apple Awards worden ondersteund door onafhankelijke instituten zoals het Britse Environment Agency, het Chartered Institute of Environmental Health en het Chartered Institution of Wastes Management.

“Het energieopslagsysteem in de Johan Cruijff Arena brengt ons dichterbij de realisatie van onze visie op een uitstootvrije toekomst,” zegt Thomas Raffeiner, ceo en oprichter van The Mobility House. “Met onze technologie is het nu al mogelijk om ruim tweeduizend voertuigbatterijen in verschillende projecten als vast opslagsysteem commercieel in te zetten op de energiemarkt. Technisch is het ook al mogelijk om elektrische voertuigen intelligent te integreren in het net om zo diensten aan het net te leveren. Dit soort projecten brengt de werelden van energie en mobiliteit nog dichter bij elkaar en maakt de weg vrij voor innovatieve en duurzame businessmodellen.”

Eerste wijkbatterij in energieneutrale woonomgeving

“Wij zijn ervan overtuigd dat de behoefte aan flexibele energieopslag toeneemt. Daarom investeren we in dit soort projecten,” aldus Jaap Hazeleger, directeur van Bam. “We hebben onlangs in Woerden de eerste wijkbatterij in een energieneutrale woonomgeving geïnstalleerd. Bam en zijn samenwerkingspartners zijn niet alleen verantwoordelijk voor de installatie, maar ook voor het beheer en de aansturing van deze wijkbatterij.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Johan Cruijff Arena wint milieuprijs Green Apple Award”

ROLAND HAFFMANS|21.11.18|11:51

– “Het maakt gebruikt van zowel nieuwe als gebruikte batterijen”
NIEUWE? Hoezo circulair?
– “Daardoor zijn er minder dieselgeneratoren nodig en ontlast het systeem het energienet door de piekgebruiken af te vlakken.”
– Afvlakken gebeurde al met die generatoren. Onduidelijk is hoeveel generatoren vervangen worden en hoeveel resteren.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.