‘Juist nu de cijfers tegenvallen: vasthouden aan Energieakkoord’

27 mei 2016 – Meteen na het bekend worden van de CBS-cijfers over de groei van groene energie reageerde een teleurgestelde Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) met een operoep juist nu vast te houden aan de afspraken van het Energieakkoord.

Uit het persbericht van de NVDE
‘(…) NVDE is teleurgesteld dat de groei van hernieuwbare energie het afgelopen jaar beperkt is gebleven. In het Energieakkoord zijn sinds eind 2013 veel nieuwe zaken aangepakt; zo zijn er veel nieuwe projecten in voorbereiding genomen, is wet- en regelgeving aangepast, is de tenderprocedure voor windenergie op zee voorbereid en is in 2016 de ISDE voor zonneboilers, warmtepompen en bio-pallet ketels ingevoerd. Het neemt echter relatief veel voorbereidingstijd om van plan tot realisatie te komen.

Vertrouwen in het Energieakkoord
NVDE heeft vertrouwen dat de doelen van het Energieakkoord worden bereikt. Het is nu belangrijk om vast te blijven houden aan de afspraken van het Energieakkoord. Vorige week heeft minister Kamp van Economische Zaken een pakket aangekondigd om dit nog verder te versterken. Zo kunnen we goede stappen zetten op weg naar 14% duurzame energie in 2020 en 16% in 2023.
We zien aan de tender wind op zee, waar veel inschrijvingen op binnen zijn gekomen, dat er veel animo is om te investeren. Ook windenergie op land kan verdubbelen de komende jaren. Ook is er nog veel potentieel in diverse andere hernieuwbare vormen van energie. Zo is bij zonne-energie nog maar 2% van het beschikbare dakpotentieel benut. Kortom, er  zijn nog voldoende mogelijkheden om naar een hernieuwbare energievoorziening in 2050 te gaan. (…)’

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is de ondernemersorganisatie voor duurzame energie in Nederland en vertegenwoordigt zo’n 1.000 bedrijven, netbeheerders en energiecoöperaties. De NVDE maakt zich sterk voor 100% hernieuwbare energie in 2050.

Bronnen
NVDE, 26 mei 2016: CBS-cijfers teleurstellend, nu vasthouden aan Energieakkoord
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.