Kabinet: ‘Plan met reactor Petten niet veranderd’

28 oktober 2015 – Het kabinet is nog steeds van plan de voorfinanciering van de nieuwe reactor in Petten samen met de provincie Noord-Holland te realiseren en heeft geen weet van een plan van Noord-Holland om zich terug te trekken.

Dat zei minister Dijsselbloem (Financiën) gisteren in de Tweede Kamer. Hij reageerde op vragen van het VVD-Kamerlid Van Veen. Deze wilde weten wat er waar was van de berichten dat Noord-Holland zich terugtrekt en wilde ook weten wat daarvan de gevolgen zijn.
Dijsselbloem zei, mede namens minister Kamp (EZ), dat er a.s. vrijdag een bestuurlijk overleg is met de provincie.
Dijsselbloem: ‘We zitten hier samen met de provincie Noord-Holland in. We hebben al in 2012 samen aangegeven dat we in de voorfase van de ontwikkeling van een nieuwe reactor de voorfinanciering samsam willen oppakken. Dat is nog steeds onze intentie. Het enige wat ik kan zeggen, is dat we nog steeds met die intentie het bestuurlijk overleg van vrijdag ingaan. Mochten zich daar nieuwe ontwikkelingen voordoen, dan zullen we die uiteraard onmiddellijk aan de Kamer melden. (…) Ter geruststelling van de heer Van Veen kan ik zeggen dat onze intentie onveranderd is. Wij zien nog steeds het grote belang van de reactor in Petten en van de investeringen in de nieuwe reactor. Hij heeft echter gelijk dat het onze intentie is om met die voorfinanciering van de opstartfase zakelijke investeerders over de drempel te trekken. Die interesse is er, maar die wordt natuurlijk pas concreet als alle voorbereidingen, de ontwerpfase en de vergunningsfase een heel eind op streek zijn. Daarvoor is die voorfinanciering cruciaal. Daarom hebben wij de provincie Noord-Holland ook nodig. Dat is onze inzet. (…) De eerste tranche is al betaald, ook door de provincie Noord-Holland. We staan voor het moment om te beslissen over de tweede tranche. Nogmaals, wij hebben aan de provincie gevraagd of er sprake is van een geheime notitie die wij zouden kunnen krijgen. Dat was niet het geval, althans wij konden die niet krijgen.’

Bronnen
Tweede Kamer, 27 oktober 2015: Verslag vragenuur
Foto: de huidige oude reactor. (Foto ECN)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.